DROGURILE ILICITE, TOT MAI DISPONIBILE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Distribuie pe:

Canabisul, cel mai capturat, dar și cel mai căutat...

Agenția Națională Antidrog a dat publicității, ieri, Raportul Național privind Situația Drogurilor 2019 (cu date din anul anterior, conform metodologiei utilizate de Agenție).

Potrivit documentului, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalență a consumului de-a lungul vieții de 5,6%. După canabis, în “topul preferințelor” se situează noile substanțe psihoactive NSP - 2,5%, după care urmează: cocaina /crack și LSD (0,7%), ecstasy (0,5%), ciuperci halucinogene (0,4%), heroină, amfetamine și ketamină (câte 0,3%).

Peste 4.200 de persoane consumatoare de droguri au solicitat asistență medicală, jumătate dintre acestea pentru tulburări provocate de consumul de canabis.

Din punctul de vedere al distribuției regionale, se observă creșteri ale numărului de urgențe medicale cauzate de consumul de droguri ilicite față de anul anterior în 6 regiuni: București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Vest.

Anul 2018 se înscrie în tendința ultimilor 5 ani, prin scăderea cu 10,3% a numărului de notificări privind cazurile noi de infecție cu HIV/SIDA înregistrate în România, fapt ce se reflectă și în numărul consumatorilor de droguri injectabile diagnosticați cu HIV/SIDA în anul 2018, scăderea fiind cu 32,2% față de anul precedent.

În ceea ce privește bolile infecțioase asociate consumului de droguri, pentru consumatorii de droguri înregistrați în programe de tratament în anul 2018, se remarcă o ușoară creștere a prevalențelor pentru infecțiile cu HIV și VHC, în timp ce, pentru prevalența VHB are loc o scădere.

În privința infracționalității la regimul drogurilor, față de anul 2017, se constată o creștere a numărului cauzelor soluționate de parchete (de la 4.064, la 6.407 în 2018), precum și creșterea aproximativ cu 3% a numărului de persoane condamnate din totalul celor trimise în judecată.

Numărul celor depistați în trafic, care au condus sub influența unor substanțe sau produse stupefiante este în creștere, comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2017.

Totodată, se evidențiază o creștere a disponibilității drogurilor ilicite pe teritoriul național, concretizată într-un număr mare de capturi de droguri. Cele mai multe capturi au fost înregistrate pentru canabis (3.354 de capturi), urmate de cocaină, heroină, rezină de canabis ș.a. Canabisul rămâne în continuare cel mai capturat drog la nivel național, cu o creștere a numărului de culturi ilicite identificate.

“Iarba” care te strică de cap...

Canabisul (Cannabis sativa indica / cânepa indiană) - este o plantă verzuie sau maronie, care seamănă cu tutunul. Îi poate face pe consumatori să se simtă relaxați și, uneori, euforici. Pot experimenta, de asemenea, o senzație de vedere, miros, gust și auz mai intense. Pe termen scurt, au apetitul și pulsul crescute. Prezintă probleme în îndeplinirea unor sarcini fizice și intelectuale, cum ar fi conducerea unui vehicul și gândirea logică. La doze mari, percepțiile legate de sunet și culoare pot fi intense, în timp ce gândirea lor devine lentă și confuză. Dacă doza este foarte mare, efectele sunt similare cu cele ale halucinogenelor și poate cauza anxietate, panică și chiar episoade psihotice. Consumatorii riscă să dezvolte o dependență până la punctul în care își pierd interesul pentru toate celelalte activități, cum ar fi munca și relațiile personale, aspectul fizic și igiena personală. Potrivit unor studii recente, există o legătură între consumul de canabis și creșterea numărului de cazuri de schizofrenie. Fumul de canabis conține cu 50% mai mult gudron decât țigările cu conținut mare de gudron, fapt care crește riscul de cancer pulmonar și alte boli respiratorii.

Dozele ridicate de canabis pot duce la stări de panică sau psihoză, gânduri și senzații distorsionate, slăbirea sistemului imunitar, paranoia. Persoanele dependente, care încearcă să întrerupă consumul, manifestă iritabilitate, agresivitate, insomnie, transpirații, scădere sau creștere în greutate, tulburări de digestie - toate aceste simptome îngreunând abstinența.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că, pe plan mondial, canabisul continuă să rămână cel mai consumat drog.

...Și te poate vindeca de boli

Anul trecut, în noiembrie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege privind legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului exclusiv în scopuri medicale. Pentru a fi aplicat, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților (for decizional), promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul, inițiat de deputații Cristina Dumitrache (PSD), Florin Buicu (PSD) și Emanuel Ungureanu - toți din cadrul Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților - a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele: PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

Potrivit inițiativei legislative, medicamentele, preparatele, calmantele și alte produse medicale din canabis vor fi eliberate numai pe bază de prescripție medicală, în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici medicale anume destinate acestui scop, în situația în care convențiile ONU și dreptul internațional nu împiedică utilizarea canabisului în tratamentul anumitor boli.

Proiectul prevede, de asemenea, înființarea, în subordinea Ministerului Sănătății, a Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, în scop medical.

Inițiatorii arată că unele componente ale plantei pot avea certe proprietăți neuroprotectoare ce pot contribui la scăderea durerii cronice (în special în bolile canceroase), pot determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuând simptomele tulburărilor mintale (psihoza și sindromul Tourette), ale epilepsiei și bolii Parkinson, dar și ale altor afecțiuni precum: boala Alzheimer, artrita, astmul, boala Crohn și glaucomul, contribuind totodată la reducerea riscului de diabet și obezitate.

Canabisul ar urma să fie administrat în scop medical sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul de canabis este interzis.

Uruguay este prima țară din lume care, în 2013, a permis folosirea canabisului în scop medical, fiind urmat de alte 44 de state, dintre care 26 din Europa (Olanda, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Estonia, Cipru, Croația, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Macedonia, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, San Marino, Turcia).

 

Lasă un comentariu