LIBERTATEA DE EXPRIMARE, LA JUDECATA CNCD

Distribuie pe:

„Sunt din nou citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ca urmare a reclamației aceleiași fundații maghiare din Harghita care m-a sesizat la CNCD și în august anul trecut", anunță, pe pagina sa de socializare, dr. Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului. Citația, precizează autorul, i-a fost înmânată la doar o zi după acțiunea de la 1 martie, de la București, când reprezentanți ai mai multor asociații civice din țară au participat la protestul prin care i se cere președintelui României să nu promulge noul Cod Administrativ.

„Asta - detaliază dr. Mihai Tîrnoveanu - în condițiile în care CNCD nu a dat niciun verdict în speța de acum 7 luni (interval în care se pare că nu am voie să pomenesc nici măcar numele celui care

m-a reclamat, să nu cumva să-l intimidez, și în contextul în care, spre exemplu, în cazul Ditrău nu a fost citat nimeni la CNCD! În schimb, eu sunt în cercetarea CNCD pentru deja două plângeri. Ultima reclamație se bazează pe textele scrise de mine în ianuarie anul acesta, privitoare la (bineînțeles) Codul Administrativ și la decizia ministrului Educației și Cercetării de a nu da posibilitatea universităților să verifice la admitere cunoașterea reală a limbii române de către elevii care au urmat studiile în limba minorităților naționale.

Reafirm cu tărie că libertatea mea de exprimare românească nu poate fi îngrădită. (…) Pentru această libertate au stat în închisorile și lagărele comuniste sute de mii de români (…) Astăzi ni se pune din nou pumnul în gură? De ce CNCD, instituție a statului român, ia în considerare aceste reclamații aberante, fără nicio bază reală? De ce această instituție a statului român este condusă de un om care se face purtătorul de cuvânt al guvernului Fidesz de la Budapesta, declarând că «Ungaria preia în mod indirect din atribuțiunile statului român și construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat »!!!!! Să-i spună cineva domnului Asztalos Csaba că Ungaria are o legătură de maximum 4% cu Munții Carpați, și că, la acea legătură strict geografică trebuie să și rămână, căci poate a uitat... sau poate își va aminti de acest lucru împreună cu statul ungar, când probabil vom sărbători cu toții Tratatul de la Trianon, adică PACEA pusă pe hârtie de după Primul Război Mondial".

Reamintim că, în august 2019, dr. Mihai Tîrnoveanu, organizator al marșului de aniversare a Centenarului eliberării Budapestei de bolșevism, a fost citat la CNCD, pentru a răspunde acuzațiilor de incitare la ură interetnică și religioasă, comportament discriminatoriu și hărțuitor față de comunitatea maghiară etc. - acuzații formulate de Fundația Szekler Monitor - dar și pentru că, pe profilul său de Facebook, a postat un citat din Eminescu („Cu Dumnezeu înainte pentru biruința Neamului Românesc!") și pentru atitudinile sale în chestiuni privind Valea Uzului, situația de la Cheile Bicazului, Codul Administrativ, manifestările prilejuite de Zilele Naționale ale României, 1 Decembrie și 24 Ianuarie etc.

Reclamanții îi reproșează, printre altele, că, la scurt timp după 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Tîrnoveanu „a publicat un citat din publicistica lui Eminescu, despre care se știe că, în general, a fost una exagerat naționalistă, în multe cazuri antisemită. În citatul respectiv se fac afirmații denigratoare față de maghiari, cu unicul scop de a denigra, de a jigni". Este vorba despre un scurt fragment din articolul Ecuilibrul (Mihai Eminescu - Opera politică, Ediție critică îngrijită de Muzeul Literaturii Române, coordonator Dimitrie Vatamaniuc, Editura Academiei RSR, 1980, pag. 14,) scris de Eminescu, la vârsta de 20 de ani, în cuprinsul căruia tânărul publicist combate ficțiunea revizionistă, abordând-o în contextul mai larg al dualismului austro-ungar. De altfel, nicăieri, în text, nu apare cuvântul „secui".

CNCD nu a pronunțat încă o decizie în această speță.

Lasă un comentariu