SPRIJIN FINANCIAR PENTRU LICEELE AGRICOLE

Distribuie pe:

Recent, în ședință de Guvern, a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. S-a creat astfel cadrul legal necesar privind stabilirea modalităților și condițiilor în care se realizează finanțarea celor 57 de licee cu profil preponderent agricol din țară.

Sprijinul se acordă conform unui Program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către consiliul de administrație al liceului, pe baza unei fundamentări și este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Finanțarea cheltuielilor se asigură de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul MADR, fiind aprobate anual prin Legea bugetului de stat.

De asemenea, în vederea relansării învățământului liceal agricol, MADR vizează și îmbunătățirea calității procesului de învățământ printre care: susținerea înființării de noi specializări/calificări profesionale care să fie în concordanță cu noile cerințe ale agriculturii moderne, fundamentarea cifrei anuale de școlarizare, îmbunătățirea structurii organizatorice a liceelor, perfecționarea cadrelor didactice de specialitate, reactualizarea manualelor școlare, organizarea stagiilor de practică în funcție de cerințele și opțiunile elevilor și ale angajatorului, precum și promovarea învățământului dual.

Obiectivul urmărit prin implementarea acestor măsuri de dezvoltare a învățământului liceal agricol românesc vizează întinerirea și profesionalizarea forței de muncă din agricultură, în concordanță cu progresul realizat în acest sector, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Învățământul agricol în județul Mureș

Celor două unități de învățământ cu profil agricol din județul Mureș le-au fost alocate câte 175.000 de lei fiecăruia.

La Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș, în anul școlar 2019-2020 au fost 29 de clase și 632 de elevi, aflăm de la directorul instituției, prof. ing. Viorel SOCOL. Domnia sa adăuga și că în Consiliul de administrație s-a hotărât ca banii ce urmează a fi primiți să fie folosiți pentru dotări cabinete, cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice... De asemenea, a subliniat colaborarea foarte bună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș, care are și doi reprezentanți în Consiliul de administrație.

La Liceul Tehnologic “Ioan Bojor” din Reghin, în anul școlar 2019-2020 au urmat cursurile 656 de elevi, în 25 de clase. Din suma aprobată recent în ședință de Guvern, Consiliul de administrație al liceului a decis să fie achiziționată o seră și utilaje agricole, spunea prof. Alexandrina LUPESCU, director al Liceului Tehnologic “Ioan Bojor”, din Reghin.

Lasă un comentariu