ALEGERI LOCALE 2020: SCHIMBĂRI MAJORE ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

Site-ul Autorității Electorale Permanente arată că la cele 570 de secții de votare din județul Mureș au fost prezenți la urne, duminică, 27 septembrie, 236.671 de cetățeni, reprezentând 49,39% dintre alegătorii înregistrați * Potrivit rezultatelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central (ieri, la ora 14), în județul Mureș, scorurile obținute de formațiunile politice se prezintă astfel: UDMR - 37,17%; Partidul Național Liberal - 20,87%; Partidul Social Democrat - 17,86%; Partidul Mișcarea Populară - 5,68%; Partidul Pro România - 4,76% * Pentru Primăria Târgu-Mureș: Soós Zoltán (independent) - 50,30%; Maior Sergiu Claudiu (Pro România) - 17,08%; Benedek Theodora (PNL) - 13,67%; Pașcan Emil Marius (PMP) - 8%; Papuc Sergiu Vasile (PSD) - 3,59%.

 

SOÓS ZOLTÁN, NOUL PRIMAR AL MUNICIPIULUI: “ASTĂZI A ÎNVINS TÂRGU-MUREȘUL!”

Soós Zoltán, candidat independent la funcția de primar al Târgu-Mureșului, a fost susținut - pe lângă UDMR - și de Asociația Democrată Maghiară din România (DAHR) și de Asociația Maghiară a Transilvaniei (EMSZ).

MTI precizează că, potrivit prezenței la vot publicate de Biroul Electoral Central, la Târgu-Mureș s-au prezentat la urne 57.417 persoane, Soós preluând conducerea cu 24.950 de voturi, urmat de Claudiu Maior (Pro România peste 7.780 de voturi) și Theodora Benedek (PNL - peste 6.000), voturile fiind numerate de către personalul de campanie al candidatului, în paralel cu rezultatele oficiale.

După aflarea rezultatului, la sediul său de campanie, Soós Zoltán, întâmpinat și aplaudat de câteva zeci de susținători, a ținut un discurs - întrerupt de mai multe ori, cu aplauze - în care a arătat că, în conformitate cu promisiunile din campanie, nu ungurii i-au biruit pe români, ci locuitorii municipiului, care au obținut “o victorie istorică asupra corupției și clanurilor”: “Astăzi a învins Târgu-Mureșul! Am învins împreună, mulțumim Târgu-Mureș! Am promis că voi fi primarul tuturor târgumureșenilor, vă mulțumesc tuturor că m-ați susținut. Voi greși și eu, dar pot să spun cu siguranță că voi reprezenta în mod egal interesele fiecărui cetățean, indiferent de etnie. Ne-am recuperat orașul, nu noi, maghiarii, ci noi, toți târgumureșenii, în lupta împotriva corupției și a clanurilor. Am învins! Este o victorie istorică. Am reușit să depășim paradigma votului etnic, cu această zi închidem un capitol de 20 de ani din viața orașului. Această perioadă a lăsat răni adânci, dar am văzut că organele vitale nu au fost afectate. Târgumureșenii au votat cu inima și capul, schimbarea este vitală pentru orașul nostru. Am câștigat! Târgu-Mureș, ai auzit? A câștigat schimbarea!”

 

PREȘEDINTELE UDMR MUREȘ, PÉTER FERENC: “UDMR A REUȘIT SĂ-ȘI ÎNTĂREASCĂ POZIȚIA CONDUCĂTOARE ÎN ACEST JUDEȚ”

În urma scrutinului de duminică, 27 septembrie, candidatul UDMR la președinția Consiliului Județean, Péter Ferenc, și-a readjudecat funcția, obținând peste 50.200 de voturi, în timp ce candidatul PNL, Cristian Chirteș, ocupă poziția a doua, cu peste 28.700 de voturi, potrivit numărătorii paralele efectuată de organizația liberală Mureș în 70% din secțiile de votare.

Conform numărătorii paralele a PNL Mureș, efectuată în 403 secții de votare din totalul de 570, candidații UDMR și PNL sunt urmați de candidatul PSD, Dumitrița Gliga, cu 18.300 de voturi, de candidatul independent Dorin Florea, cu 8.900 de voturi, și de candidatul ALDE, Traian Bendorfean, cu 4.300 de voturi.

Péter Ferenc a anunțat că Uniunea a câștigat 40 de primării în județ, inclusiv pe cele ale municipiilor Târgu-Mureș și Reghin.

“Aș dori să mulțumesc alegătorilor care au obținut aceste rezultate. Ceea ce este important, UDMR a reușit nu numai să își păstreze funcțiile de primar din județ, ci a reușit chiar să-și întărească poziția conducătoare în acest județ. În acest moment avem 40 de primari (din 102 unități administrativ-teritoriale, n.r.) care au câștigat, dintre care 38 care au pornit ca și candidați UDMR, iar doi independenți care au fost susținuți de UDMR. Aici aș spune că am câștigat Târgu-Mureșul, am câștigat Reghinul și am câștigat Breaza, locuri în care de foarte mult timp nu am mai avut primar. Pe lângă aceasta, singurul loc unde am fi dorit, dar nu am reușit să recuperăm, este Ghindari, unde a rămas primarul în funcție”, a declarat Péter Ferenc, citat de agerpres.ro. Liderul UDMR Mureș a mulțumit pentru mobilizare echipei de campanie, candidaților UDMR, parlamentarilor și europarlamentarului Vincze Lorant.

Potrivit numărătorii paralele a PNL, liberalii au obținut 26 de primării, pierzând patru dintre acestea față de anul 2016, notează sursa citată.

 

VICEPRIM-MINISTRUL UNGARIEI, ZSOLT SEMJÉN: “SUCCESUL ELECTORAL AL UDMR ESTE SUCCESUL MAGHIARILOR DIN TRANSILVANIA”

Într-un comunicat remis, ieri, agenției ungare de presă MTI, Budapesta, prin vocea viceprim-ministrului Zsolt Semjén, responsabil pentru politici naționale, transmite felicitări liderului UDMR, Kelemen Hunor, pentru rezultatele obținute la alegerile locale din România. “Succesul electoral al UDMR este succesul maghiarilor din Transilvania”, se arată în documentul citat, politicianul ungar referindu-se, în mod deosebit, la “victoria istorică” de la Târgu-Mureș, dar și la succesele obținute de UDMR la Satu Mare și Ținutul Secuiesc, se arată în comunicat.

În numele guvernului ungar, Zsolt Semjén asigură UDMR, și în continuare, de sprijinul său, se arată în comunicatul transmis MTI.

Lasă un comentariu