INTOXICAȚIILE CU PARACETAMOL SUNT ÎN CREȘTERE...

Distribuie pe:

Cercetătorii elvețieni de la Universitatea Tehnică Federală din Zürich, ci-tați de descopera.ro, susțin că intoxicațiile cu cel mai folosit analgezic din lume pentru ameliorarea durerii (parace-tamolul) sunt în creștere.

„Paracetamolul este o metodă populară de ameliorare a durerii, fiind un medicament foarte sigur, însă doar pentru ameliorarea de scurtă durată a durerii și doar în condițiile în care doza zilnică nu o depășește pe cea recomandată. În Elveția, analgezicul este disponibil fără rețetă, sub formă de pastile de 500 mg,

dar și în doze de 1.000 mg (1 gram), atunci când este prescris de un medic.

În studiul nostru, am investigat dacă disponibilitatea pastilelor în doze mai mari poate fi asociată cu incidența crescută de intoxicații cu paracetamol.

Pentru adulți, doza maximă recomandată este 4.000 de mg (4 grame), ceea ce este echivalentul a maximum patru pastile cu dozaj mare sau opt pastile cu dozaj mai scăzut. În cazul unei supradoze, paracetamolul poate cauza intoxicație severă, constând chiar în insufieciență hepatică. În unele cazuri, consecințele pot fi fatale sau pacientul poate necesita un transplant de ficat.

Una dintre problemele cu paracetamolul este că nu e eficient pentru toți pacienții sau pentru toate formele de durere. Dacă medicamentul nu ajută în ameliorarea simptomelor, pacientul este tentat să crească doza fără să mai consulte un medic.

Însă, un rol important îl joacă și dimensiunea pastilelor. Este foarte ușor pentru pacienți să depășească doza zilnică maximă dacă mai iau câteva pastile de 1.000 de mg în plus. În schimb, în cazul pastilelor de 500 de mg, riscul supradozei accidentale nu este atât de ridicat.

Recomandarea noastră este ca oamenii să se consulte mereu cu un medic. Recunoaștem că gestionarea durerii este complicată, iar alte medicamente pot avea efecte adverse severe. Însă, dacă paracetamolul nu pare să ofere efectul dorit, este important, pur și simplu, să nu mai continuăm tratamentul. În schimb, oamenii ar trebui să ceară sfatul unui medic pentru a găsi opțiunea terapeutică cea mai potrivită.

De asemenea, prin reducerea disponibilității dozelor mai mari, considerăm că unele cazuri de intoxicație ar putea fi prevenite. Între timp, personalul din farmacii ar trebui să atenționeze consumatorii privind pericolele la care se expun dacă depășesc doza zilnică recomandată", atrag atenția oamenii de știință elvețieni. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu