EFECTELE POSTULUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Distribuie pe:

Postul este cel mai bun remediu pentru un organism tulburat de stres și dominat de alimentația nerațională. Trebuie să ținem cont de faptul că sângele, care transportă elementele nutritive și oxigenul spre celulele corpului, este acel material fluid care asigură echilibrul interior în organism. Consistența lui influențează calitatea vieții individului. Atunci când sângele este încărcat toxic, posibilitățile de a îndeplini această funcție se diminuează. Primul lucru pe care trebuie să-l cunoaștem în acest sens, este să obișnuim a ne curăți sângele de elementele toxice, rezultate în urma arderilor metabolice, prin sistemele de eliminare. Abținerea de la mâncărurile încărcate cu grăsimi, în tandem cu facerea de bine și gândirea pozitivă, în perioada respectivă, contribuie la normalizarea funcțiilor “de cărăușie” ale sângelui. Indiferent de situația în care ne aflăm, dacă avem sănătatea afectată, suntem în stare de boala avansată sau convalescență, acest segment din viața noastră poate să aducă adevărate minuni.

Un post animat de dorința de a mânca degresat și a răspândi gânduri frumoase în jur duce la o concentrare armonioasă a întregului sistem glandular, iar emisia de endorfină difuzată de creier în organism creează o stare de armonie și echilibru.

De ce trebuie să postim? Parcă e plăcut să rabzi “foametea”? Nu. Cu siguranță, nu. Dacă organismul nu-și primește hrana obișnuită, în timp ce are loc procesul de fagocetoză, stomacul se diminuează treptat. Pe de altă parte, secreția de acid din stomac începe să scadă și ea. Încetinește peristaltismul și, astfel, după 2-3 zile de post, senzația de foame dispare, iar unele afecțiuni ale stomacului și, în special, ale tubului digestiv, se vindecă anume datorită acestui repaus alimentar.

În timpul postului revine și somnul. Într-adevăr, în această perioadă somnul este mult mai îmbunătățit, apropiindu-se treptat de ceea ce se cheamă somn obișnuit, natural.

În timpul postului, sistemul microbian, bacterian și enzimatic, existent la nivelul tractului intestinal, se normalizează. Depunerile de pe pereții intestinelor, fixate pe un strat gros de mucus, care împiedică procesul de osmoză, dispar și ele prin același proces de fagocetoză, fapt extraordinar de folositor pentru starea de sănătate a omului.

Altfel spus, postul vindecă multilateral și fundamental, și sufletește, și fizic. El are efect terapeutic benefic nu numai asupra unui anumit organ anume, influențând subtil cauza ce a dus la apariția disfuncției, ci asupra întregii stări interioare a organismului. Numai că, atunci când postești, trebuie să te rogi Domnului ca hrana ușoară, pe care o primește trupul, să vibreze în unison cu aspirațiile sufletului tău mântuit. (A.D.) (spmu.md).

 

                                                

Lasă un comentariu