CĂTĂLINA PONOR, CĂTRE MICILE GIMNASTE, DUPĂ TREI ANI DE LA RETRAGEREA DIN COMPETIȚII

Distribuie pe:

Cătălina Ponor, tripla campioană olimpică de la Atena, a vorbit în timpul unui podcast, realizat de COSR, despre felul în care i-a influențat viața sportul pe care îl iubește, gimnastica. Cătălina vorbește de la rar spre foarte rar în presă, iar vorbele sale sunt adevărate lecții pentru micile gimnaste care vor să-i calce pe urme. Constănțeanca, retrasă în 2018 din gimnastică, a fost invitata marii campioane Simona Amânar, în cadrul unui podcast, de Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace. “Sportul m-a educat în primul rând, în al doilea rând mi-a dat o disciplină, m-a învățat ce înseamnă munca, să văd cât de puternică pot să fiu și m-a învățat pentru viață sa trec mai departe peste probleme, peste tot felul de lucruri nu prea plăcute”, și-a început discursul “Regina bârnei”. Considerată una dintre cele mai grațioase și tehnice reprezentante ale gimnasticii din România, Cătălina Ponor le-a oferit și un evantai de sfaturi sportivelor pentru care ea a devenit sursă de inspirație.

Cătălina Ponor: “Mi-am văzut visul împlinit”

“Dacă ele consideră că asta e menirea lor, să meargă mai departe orice ar fi, să aibă curaj, să vadă că sportul e frumos, nu e un lucru rău, e un lucru care te educă, te disciplinează, te ajută și, bineînțeles, așa cum am făcut și eu, am trecut peste dureri, peste momente neplăcute, peste tot felul de incidente. Și am mers și mi-am văzut visul împlinit. Eu am făcut acest sport cu pasiune și cred că pasiunea a fost primul lucru care m-a făcut să merg mai departe. Apoi, încrederea în mine și dorința de a-mi testa limitele. Încercam să mă controlez, să merg mai departe și să-mi ating țelul pe care mi l-am pus în cap”, a mai spus Cătălina Ponor. A enumerat și trei calități morale pe care o gimnastă le posedă și ar vrea să le vadă și în societate. “Fairplay-ul - noi suntem fair-play, știm când să cedăm și când altul e mai bun decât noi. Apoi disciplina e un lucru de bază pe care ți-l dă sportul, dar și faptul că spunem verde în față, nu ne este frică să spunem ce avem în cap și să luptăm pentru noi și să mergem mai departe”, a continuat Ponor, de trei ori prezentă la Jocurile Olimpice. Cătălina a vorbit și despre semnificația Jocurilor Olimpice. Lotul feminin al României are, până în prezent, o singură sportivă calificată la Tokyo - Maria Holbură -, iar Larisa Iordache încearcă să prindă un bilet pentru JO la Campionatul European din această lună, criteriu de calificare pentru Tokyo. “Cu toții știm că Olimpiada e cel mai important concurs, m-a influnțat într-un mod plăcut, tocmai de asta mi-am dorit să ajung la trei ediții. Sunt momente unice, momente pe care nu le putem descrie în cuvinte, vor rămâne acolo pentru totdeauna. Istoria e scrisă, ne vedem numele acolo și asta e foarte important”, a mai spus marea campioană.

Cătălina Ponor și-a anunțat retragerea din activitate, după Campionatele Mondiale de la Montreal, ultimul concurs la care a participat fiind Openul Mexican, derulat la 25 noiembrie 2018, unde a câștigat două medalii de aur și una de argint. La finalul acelei întreceri a izbucnit în lacrimi. În cariera sa, Cătălina Ponor a cucerit 23 de medalii la competițiile majore: 5 la Jocurile Olimpice (3 aur, 1 argint, 1 bronz), 5 la Campionatele Mondiale (3 argint și 2 bronz) și 13 la Campionatele Europene (8 aur, 2 argint și 3 bronz).

 

Lasă un comentariu