CÎȚU: “DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI UNGARIEI O DISCUTĂM LA BUCUREȘTI”

Distribuie pe:

Premierul Florin Cîțu consideră că declarația președintelui Ungariei, János Áder, care ar fi comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, trebuie discutată la București.

Întrebat despre paralela făcută de președintele Ungariei la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea, Cîțu a spus: “Aceste lucruri le discutăm la București”.

Pe de altă parte, Cîțu a explicat că a susținut la summit drepturile minorității române din Ucraina.

“Am fost la un summit, care are niște reguli foarte clare, în care am susținut, și aici mă surprinde că nu interesează pe foarte multă lume, am văzut atacurile celor de la PSD, am susținut drepturile minorității române din Ucraina, dreptul de a avea școală în limba maternă. Am susținut aceste drepturi la fiecare întâlnire, chiar și la bilaterala cu premierul Ucrainei și acesta este mesajul meu ferm pe care l-am transmis acolo. Acesta era obiectivul pentru care am mers acolo. Știți că aceste summituri au un mod foarte clar de a se desfășura”, a declarat Cîțu, marți, la Parlament.

Cetățenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum și trauma provocată de Trianon și înțeleg de ce anexarea Crimeei a rămas o “rană deschisă” pentru poporul ucrainean, a declarat, luni, președintele ungar János Áder, la summitul Platformei Internaționale Crimeea, desfășurat la Kiev, a relatat agenția MTI.

ORBAN: “DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI UNGARIEI CARE COMPARĂ ANEXAREA CRIMEEI CU TRATATUL DE LA TRIANON - O JIGNIRE ADUSĂ ROMÂNIEI “

Declarația președintelui Ungariei, Janos Ader, care ar fi comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, care consfințea unirea Transilvaniei cu România, reprezintă “o jignire” și nu trebuie să rămână fără răspuns, a declarat, marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

“Este o declarație belicoasă, o declarație care n-are nicio legătură cu realitatea istorică și care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Acolo era cu totul și cu totul altă temă de discuție, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie care, practic, a fost luată în urma voinței populare exprimate pe baza contextului internațional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României”, a declarat Orban, la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Potrivit acestuia, “în mod normal o astfel de declarație nu poate fi lăsată fără răspuns” din partea autorităților de la București.

Întrebat dacă la ședința coaliției s-a discutat și despre situația refugiaților din Afganistan, Ludovic Orban a arătat că nu a fost o astfel de discuție, care va avea însă loc după o documentare foarte amplă. “Și când va fi necesar, vom discuta și acest subiect”, a completat liderul PNL.

CRIZA AFGANĂ - UE ÎNCEPE DISCUȚIILE ASUPRA CONSECINȚELOR ÎN DOMENIILE SECURITĂȚII ȘI MIGRAȚIEI

Uniunea Europeană a început, săptămâna aceasta, discuțiile cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea evoluțiile recente, din Afganistan, asupra securității și migrației în cadrul blocului comunitar, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al președinției slovene a Consiliului UE, informează Reuters.

Acesta a declarat că experții au început să analizeze, marți, posibilele efecte asupra migrației și a asistenței acordate țărilor cheie din vecinătatea UE.

Vor fi discutate, de asemenea, aspecte legate de securitate, urmând ca astăzi să aibă loc o întâlnire a ambasadorilor UE.

Președinția slovenă își propune ca, în scurt timp, să convoace o ședință extraordinară a miniștrilor afacerilor interne pentru a discuta situația, a declarat săptămâna trecută, ministrul de interne Ales Hojs, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane, Kabul. (AGERPRES)

AGERPRES

Lasă un comentariu