ÎN ACEST WEEKEND, ROMÂNIA TRECE LA ORA DE IARNĂ

Distribuie pe:

Ca și în anii anteriori, în România, trecerea la ora de iarnă în 2021 se face în ultimul weekend din octombrie, respectiv în noaptea de sâmbătă (30 octombrie) spre duminică (31 octombrie), când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, ora 4 devenind ora 3.

Astfel, ziua de 30 octombrie devine cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore în loc de 24 de ore. Totodată, trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult, deoarece ceasul este dat înapoi cu o oră.

Motivul pentru care se recurge la această schimbare a orei este tocmai beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp.

Cum ne afectează

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la schimbarea orei.

Odata cu trecerea la ora de iarnă, cu toții trebuie să ne schimbăm ora de somn și să adormim cu o oră mai devreme, fapt care perturbă ceasul biologic și produce dereglări hormonale (mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept hormon al somnului).

Trecerea la ora de iarnă induce stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice sau instalarea asteniei de toamnă, desigur simptomele fiind diferite de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvente simptome, se regăsesc dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Pentru a evita ca schimbarea orei să ne afecteze starea de bine, specialiștii ne recomandă să ne culcăm și să ne trezim la aceleași ore, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să avem o rutină înainte de a merge la somn (o baie, citit etc.), să nu bem cafea și să nu mâncăm ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

*

2021 ar putea fi ultimul an în care țările din Europa trec la ora de iarnă, după ce Comisia Europeană a cerut renunțarea la schimbarea orei. România nu a luat încă o decizie în acest sens... (L.P.)

Lasă un comentariu