APARE UN NOU TIP DE CONCEDIU MEDICAL ÎN ROMÂNIA. ÎN CE CONDIȚII POȚI BENEFICIA DE EL

Distribuie pe:

Este vorba despre concediul medical pentru îngrijirea persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice. Proiectul de lege adoptat în Camera Deputaților prevede 45 de zile de concediu medical pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

“Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, se arată în proiectul de lege.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurăride sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului, fie în format tipărit, fie în format electronic, scrie avocatnet.ro.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Lasă un comentariu