MUNICIPIUL MIERCUREA CIUC ȘI JUDEȚUL HARGHITA - FRUNTAȘE LA AUTORECENZARE

Distribuie pe:

Coordonatoarea Unității de Coordonare și Implementare a Recensământului Populației și Locuințelor 2021 (UCIR), Silvia Pisică, a apreciat, luni, rezultatele campaniei de autorecenzare din municipiul Miercurea-Ciuc, dar și din județul Harghita, unde procentul de completare a chestionarelor a crescut foarte mult în ultimele săptămâni, în urma campaniilor derulate de autorități.

În urmă cu patru săptămâni, procentul de autorecenzare din județul Harghita era în jur de 14% și a ajuns, în prezent, la 62%5. În județ există localități fruntașe, cum ar fi Corundul, unde s-a terminat recenzarea, sau Sânmărtin, Frumoasa și Racu, unde procentul de completare a chestionarelor depășește 80%.

Termenul limită pentru autorecenzare a fost amânat până în 27 mai.

Într-o conferință de presă susținută la Miercurea-Ciuc, după o întâlnire pe care a avut-o cu primarul municipiului, Korodi Attila, și cu președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, coordonatoarea UCIR a precizat că a vrut să vină în zonă pentru a vedea care a fost strategia folosită de autorități care a dus județul pe locul doi pe țară la autorecenzare, iar municipiul pe primele cinci locuri la nivel național, după ce, în urmă cu patru săptămâni, acestea se aflau sub media națională.

“Eu nu știu cât de mult dumneavoastră conștientizați lucrul acesta, dar sunteți un exemplu pentru toată țara și trebuie să fiți foarte mândri pentru ceea ce ați obținut. Prin urmare, am vrut să aflăm dintre secrete (...) și am aflat că, de fapt și de drept, secretul constă foarte mult în munca depusă în spate de către autorități, de către gospodarii care au grijă de municipiul Miercurea-Ciuc, care au grijă de județ. Iar această colaborare dintre instituțiile din administrația publică locală a avut, într-adevăr, un ecou foarte, foarte bun în rândul oamenilor, pentru că i-a făcut să înțeleagă cu adevărat de ce este important recensământul, de ce este important, într-adevăr, să răspunde la recensământ, de ce este important să ne autorecenzăm”, a declarat Silvia Pisică.

Ea a subliniat importanța recensămintelor, arătând că acestea au avut loc încă din cele mai vechi timpuri.

“Știm cu toții că recensămintele s-au realizat pe teritoriul Europei încă din cele mai vechi timpuri, iar în zona în care noi trăim s-au realizat încă din vremea lui Burebista, s-au realizat și în vremea Imperiului Roman. Practic, de fapt și de drept, dacă vrem să știm cum trăim, în ce condiții trăim, trebuie să obținem informații”, a afirmat coordonatoarea UCIR.

Totodată, Silvia Pisică a punctat faptul că statisticile de recensământ au ca scop dezvoltarea nivelului de trai al comunităților și nu au de-a face “cu fiscul, cu altă administrație sau cu justiția”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu