MAPAMOND

Distribuie pe:

CEA MAI GRAVĂ CRIZĂ ENERGETICĂ DIN ULTIMELE DECENII - PREȚURILE DE REFERINȚĂ LA GAZE NATURALE ÎN EUROPA ȘI ÎN ASIA AU URCAT APROAPE DE NIVELURI RECORD

Ieri dimineață, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%.

În ultimele săptămâni, piața s-a înăsprit și mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă și uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii și a limitat producția de energie hidro și nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creștere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, prețurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro și sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflației ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurența cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionarea cu gaze rusești rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt așteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță.

În ultimul an, prețul ridicat a forțat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc și aluminiu din Europa, dar și mai multe se pregătesc de închidere.

ZIUA VEZUVIULUI

Ziua de 24 august comemorează devastarea orașului antic Pompeii în urma celei mai celebre erupții vulcanice din istorie, cea a Vezuviului, vulcan activ și astăzi.

Muntele Vezuviu este cel mai bine cunoscut pentru erupția din anul 79 î.e.n. Această erupție a ucis peste 1.000 de persoane și a devastat orașele Pompeii, Herculaneum, precum și alte așezări mai mici. Pierderea de vieți omenești a fost masivă, alături de anihilarea totală a construcțiilor și a suprafețelor agricole. În afară de Pliniu cel Bătrân, se mai cunosc doar numele altor câteva victime. Printre acestea, Drusilla, prințesa evreică, și Agrippa, fiul acesteia. Unii cred că și poetul Caesius Bassus ar fi murit în erupție. Până în 2003, au fost reconstituite circa 1.044 de mulaje din urmele lăsate de trupuri în depozitele de cenușă descoperite la Pompeii și în regiunile învecinate, la care se adaugă osemintele risipite a alte 100 de persoane.

Vezuviul a erupt de multe ori de atunci și este considerat drept unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume având în vedere numărul mare de oameni care locuiesc în proximitatea sa. Fiind situat la doar nouă kilometri de Napoli, o erupție poate pune în pericol viețile a circa trei milioane de persoane. Vârful vulcanului s-a format în urma prăbușirii unei structuri montane preexistente, ceea ce înseamnă că muntele a fost mai înalt la un moment dat. Muntele poate fi vizitat întrucât în 1995 întreaga zonă a fost declarată parc național.

MIGRANȚI SALVAȚI DE PE O BARCĂ DE LEMN

Ocean Viking, nava umanitară a organizației neguvernamentale SOS Méditerranée, a salvat 41 de migranți de pe o ambarcațiune din lemn, care lua apă.

Printre persoanele salvate în noaptea de miercuri spre joi se află trei femei și trei minori neînsoțiți, a precizat această organizație negu-vernamentală cu sediul în Marsilia.

Echipele de la bordul navei umanitare închiriate de SOS Méditerranée, în parteneriat cu Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, au reperat patru ambarcațiuni goale în regiunea de căutare și salvare libiană, inclusiv una fără motor, în apropierea locului dezastrului, a declarat SOS Méditerranée, subliniind că, “în absența unei comunicări din partea autorităților maritime, soarta celor de la bord rămâne necunoscută”.

De la începutul anului, 1.161 de migranți au dispărut în Marea Mediterană, dintre care 918 în Mediterana centrală, cea mai periculoasă rută de migrație din lume, conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Agenția ONU estimează numărul celor morți și dispăruți în 2021 la 2.048 de persoane în Marea Mediterană, între care 1.553 în zona centrală a Mediteranei.

În fiecare an, mii de persoane care fug de conflicte sau sărăcie încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană plecând din Libia, a cărei coastă se află la aproximativ 300 km de Italia.

VEDETE “ÎN VIZORUL” AUTORITĂȚILOR PENTRU CĂ NU AU RESPECTAT RESTRICȚIILE PRIVIND CONSUMUL DE APĂ

Mai multe celebrități, printre care Kim Kardashian și Sylvester Stallone, au primit avertismente pentru că nu au respectat restricțiile de apă impuse din cauza secetei persistente din California.

Aceste restricții sunt în vigoare în mai multe zone din sudul Californiei, în special în cartierele bogate Calabasas și Hidden Hills.

Cu toate acestea, peste 2.000 de locuitori din aceste două zone, cunoscute pentru peluzele verzi luxuriante și piscinele uriașe, continuă să depășească limita autorizată, uneori cu mult.

Kim Kardashian și sora ei, Kourtney, ambele vedete de televiziune, au primit de mai multe ori avertismente în luna iunie, potrivit presei locale.

O casă din Hidden Hills și un teren adiacent deținut de un trust asociat vedetei Kim Kardashian și-au depășit alocarea de apă cu aproape 880.000 de litri, în timp ce o casă deținută de Kourtney Kardashian în Calabasas a depășit cu aproape 380.000 de litri.

Reședința din Hidden Hills a actorului Sylvester Stallone și-a depășit cota pentru luna iunie cu 870.000 de litri - cu 533% mai mult decât limita maximă.

Cei care încalcă legea sunt inițial amendați cu sute de dolari, însă proprietarii recalcitranți și recidiviști - adesea bogați - pot avea apa redusă drastic.

Din ce în ce mai mulți locuitori din sudul Californiei își înlocuiesc peluzele, mari consumatoare de apă, cu plante indigene, mai rezistente.

Confruntat cu peste două decenii de secetă devastatoare, agravată de schimbările climatice, statul California a anunțat o nouă strategie pentru colectarea, tratarea și desalinizarea unei cantități mult mai mari de apă.

Autoritățile speră ca vedetele care locuiesc în zonă să dea un exemplu de respectare a legii. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu