REGINA ELISABETA A II-A A MARII BRITANII A AVUT CEA MAI LUNGĂ DOMNIE DIN ISTORIE

Distribuie pe:

Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoția, alături de familia sa și de fiul său, prințul Charles, care i-a succedat automat.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prințului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, și a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a a fost șeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamație regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg și Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Atât prințesa Elisabeta, cât și sora sa mai mică, prințesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) și a guvernantei, potrivit www.royal.uk. Cursurile școlare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar și lecții de dans, muzică și artă, echitație.

Moartea suveranului George al V-lea, bunicul său, la 20 ianuarie 1936, a schimbat în întregime soarta prințesei. În decembrie 1936, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului, având titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta.

Numită colonel, șef al Gărzii de Grenadieri, de către tatăl său, Elisabeta și-a făcut prima apariție publică în 1942, când a inspectat trupele. A început să-și însoțească părinții în vizitele oficiale pe care aceștia le efectuau în țară. Prințesa s-a alăturat, în 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar, învățând să conducă mașina și dobândind noțiuni de mecanică. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prințesei o lume diferită față de cea regală.

Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu prințul Philip Mountbatten, fiul prințului Andrew al Greciei și stră-strănepot al reginei Victoria, care a efectuat serviciul militar în Marina Britanică. Nunta a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform www.royal.uk. Prințul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh. Prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964) sunt cei patru copii ai cuplului.

Regele George al VI-lea a murit la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, ceremonia fiind condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher. Difuzată la radio, întreaga ceremonie a fost, pentru prima oară, transmisă și la televizor, în întreaga lume. Reședința principală a monarhilor britanici este Palatul Buckingham din Londra.

În acel moment, Regatul Unit era un imperiu impresionant, format din dominioane și posesiuni. În anii '50 și '60, multe dintre acestea și-au declarat independența, Imperiul Britanic devenind “Commonwealth of Nations”. În 1953, regina și soțul său au plecat într-un turneu care a durat șase luni, în care au vizitat 13 țări. A devenit primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. În 1957, a făcut o vizită de stat în SUA, în cadrul căreia s-a adresat Adunării Generale a ONU, în numele Commonwealth-ului. Totodată, a fost primul monarh care a deschis o sesiune parlamentară, respectiv pe cea a Parlamentului canadian.

De-a lungul anilor '70 și '80, regina Elisabeta a II-a a continuat să călătorească. În 1973, a participat la Conferința Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada, și în 1976 a călătorit în Statele Unite ale Americii. O săptămână mai târziu, Majestatea Sa se afla în Montreal, Canada, unde a deschis Jocurile Olimpice de Vară. În 1979, suverana a călătorit în Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Oman, vizită care a atras atenția și respectul la nivel internațional. Regina Elisabeta a II-a a întreprins, în 2011, o vizită istorică în Irlanda, fiind prima vizită a unui monarh britanic din 1911.

 În 1977 a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur și în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie. A devenit, trei ani mai târziu, la 9 septembrie 2015, monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depășind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901), notează www.royal.uk. La 6 februarie 2017, regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir - un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monarh activ și susținător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenției, prin acțiunile sale, afirmarea identității naționale și unitatea, continuitatea, dar și stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regina a fost comandantul suprem al forțelor armate și guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, a desemnat premierul, a desemnat miniștri, arhiepiscopi și episcopi. Regina a fost sursa onorurilor, conferind medalii și ordine. A avut sub patronajul său peste 600 organizații caritabile sau cu scop educativ și social, 400 dintre acestea fiind înființate în 1952.

Începând din 2016, regina și-a limitat programul de vizite peste hotare, dar a continuat să primească la Palatul Buckingham înalți oaspeți din străinătate. Totodată, și-a redus implicarea în activitățile organizațiilor și instituțiilor de caritate, academice și sportive și a transferat numeroase îndatoriri regale și patronaje prințului Charles, moștenitorul tronului, fiului acestuia, William, și altor oficiali regali. Ea a continuat să îndeplinească îndatoriri regale simbolice, precum deschiderea sesiunii Parlamentului britanic.

În 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, regina Elisabeta a II-a și prințul Philip au părăsit Palatul Buckingham și s-au mutat la Castelul Windsor, reședința regală situată la vest de Londra. O serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate.

Pe fondul mai multor probleme de sănătate, la 9 aprilie 2021, soțul său, prințul consort Philip, a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu național. Funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind înmormântat la Capela St. George de la Castelul Windsor. Prințul Philip s-a retras din viața publică la 2 august 2017, după un parcurs de 65 de ani, în cursul căruia a onorat în total 22.219 angajamente individuale, a efectuat 637 de vizite oficiale în străinătate și a rostit aproape 5.500 de discursuri. La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a și prințul Philip au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care și-a celebrat nunta de platină, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.

În octombrie 2021, regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte într-un spital din Londra din cauza unei afecțiuni a cărei natură nu a fost dezvăluită. La recomandarea medicilor de a se odihni, suverana și-a limitat activitățile oficiale, în principal la reuniuni în format online. În februarie 2022, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, având simptome ușoare.

Regina Elisabeta a II-a a declarat, la 14 martie 2022, într-un mesaj prilejuit de Ziua Commonwealth, că viața ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public. Suverana și-a anulat, în ultimul moment, participarea la o slujbă religioasă de marcare a acestei sărbători.

La 29 martie 2022, regina a apărut în public, prima dată de la moartea celui care i-a fost alături timp de 73 de ani, când a participat la ceremonia religioasă organizată în memoria soțului ei, prințul Philip.

La 21 aprilie 2022, Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a aniversat împlinirea a 96 de ani, în contextul în care anul acesta s-au împlinit, în 6 februarie, 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. A fost primul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină, eveniment marcat de o serie de acțiuni și evenimente. Punctul culminant al acestora a avut loc în perioada 2 iunie (ziua încoronării sale oficiale din 1953) - 5 iunie 2022, când, printre alte festivități importante, a fost organizată și tradiționala paradă militară “Trooping the Colour”, care a marcat, în mod oficial, ziua de naștere a suveranei britanice, notează site-ul oficial al Familiei Regale, www.royal.uk. În mod obișnuit, ziua oficială de naștere era sărbătorită în a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, însă anul acesta a fost mutată pentru a da startul evenimentelor prilejuite de Jubileul de Platină, arată www.countryliving.com.

În vara anului 2022, regina Elisabeta a II-a și-a redus frecvența aparițiilor publice din cauza stării de sănătate.

La 2 septembrie, pe fondul unor probleme de mobilitate, nu a participat la Braemar Highland Gathering din Scoția, un eveniment cu o îndelungată tradiție, de la care suverana Marii Britanii a absentat pentru prima dată de când a urcat pe tronul țării, în urmă cu 70 de ani.

Patru zile mai târziu, la 6 septembrie, Liz Truss a fost primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral din Scoția, pentru a fi numită oficial prim-ministru britanic. În imaginile publicate de serviciile casei regale, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strângea mâna noului premier britanic, în vârstă de 47 de ani, care a devenit astfel cel de-al 15-lea șef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.

Membrii familiei regale britanice s-au grăbit să fie alături de regina Elisabeta a II-a - cea mai longevivă suverană a Marii Britanii și cel mai bătrân monarh din lume - după ce, la 8 septembrie, medicii s-au declarat îngrijorați de starea de sănătate a suveranei. (Agerpres)

Lasă un comentariu