In memoriam dr. Florin Butilcă (1966-2002) Două decenii de la trecerea în eternitate

Distribuie pe:

“Tot ce vezi în lumina unui fulger e al tău” - a rostit Lucian Blaga. Mi se pare că astfel se ating și multe din cele ce țin de trecerea noastră prin viață: frumosul, binele, pasiunea, posesiunea..., tinerețea noastră. Vremelniciei fulgerului i se alătură infinitul și eternitatea, iar clipa și lumina fulgerului au devenit parte din destinul său.

Chiar dacă nu toți avem aceeași capacitate de a răspunde la provocările vieții, aceeași motivație, unii am reușit să sorbim energia din lumina fulgerului și putem să afirmăm că el a înțeles că fața frumosului, a provocărilor, fulgerul e doar un licurici.

La 12 martie 1966, în orașul Târgu-Secuiesc din județul Covasna, se năștea Florin-Marius Butilcă, în orașul în care tatăl său, regretatul col. Florea Butilcă, deținea funcția de comandant al fostului raion Târgu-Secuiesc. Tânărul Florin vine în lume ca un dar, ca o binecuvântare de la Dumnezeu pentru părinții săi, Florea (originar din Toaca, județul Mureș) și Maria (originară din zona Făgărașului). După desființarea raioanelor, familia Butilcă se mută la Sfântu-Gheorghe.

După terminarea liceului, Florin Butilcă vroia să se înscrie la Facultatea de chimie industrială sau la cea de medicină militară. Îndrumat de părinții săi, Florin se îndreaptă spre medicină generală. În 1984 intră la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureș. Se dovedește a fi un student eminent, studentul Florin Butilcă a primit doar nota 10. Pe perioada studenției a fost ales în OASCR (Organizația studenților din România), deținând funcția de vicepreședinte.

În timpul facultății participă la acțiunile specifice studenției și a fost cunoscut de regretatul profesor Cornel Ciugudeanu, care era șeful Clinicii de ortopedie din Târgu-Mureș și care îl atrage pe Florin la activități medicale, acesta participând la diferite operații încă de când era student în anul IV. Toți anii de studii i-a promovat cu media 10. În anul 1991 susține examenul de licență pe care îl ia cu nota 10, fiind declarat șef de promoție. După facultate rămâne preparator universitar la Facultatea de Medicină, la catedra de anatomie. A urmat un an de specializare la Spitalul Militar Central din București, în chirurgie toracică. A fost încadrat ca medic rezident (1993), apoi medic specialist chirurg (1996), apoi medic primar (2002). Din 1998 a fost doctorand în medicină, absolvent fiind și a 15 cursuri postuniversitare din țară și străinătate. Participă la congrese, conferințe, simpozioane pe plan intern și internațional (Ungaria, Portugalia, Constanța, Sinaia, București, Târgu-Mureș, Strasbourg). A fost asistent universitar (1995-2000), șef de lucrări (2001-2002) la UMF Târgu-Mureș și vicepreședinte al Consiliului Județean al PSD Mureș. La propunerea organelor locale și în urma concursului a fost numit director al Direcției Județene de Sănătate Publică Mureș, în 2001.

În anul 1991 s-a căsătorit cu Mihaela și au un copil, Alexandru, născut în 1993. Are un frate, Daniel Ilie Butilcă. Teza de doctorat a directorului Florin Butilcă era finalizată și trebuia susținută în fața comisiei pe data de 6 decembrie 2002, însă, din nefericire, acest eveniment nu a mai avut loc. De asemenea, a elaborat o mulțime de materiale, lucrări științifice. Directorul Florin Butilcă a fost chemat la București, la Cotroceni și la Ministerul Sănătății și asistă la decorarea, de către președintele României de atunci, domnul Ion Iliescu, a renumitului chirurg Barnard. A fost primit la discuții și de doamna ministru de atunci, Daniela Bartoș, căreia Florin Butilcă i-a lansat invitația de a veni în județul Mureș, lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. La întoarcerea spre Târgu-Mureș, în ziua de 25 octombrie 2002, la Predeal, în urma unui grav accident de circulație, directorul Florin Butilcă și-a pierdut viața. Înmormântarea a avut loc în ziua de 28 octombrie 2002, la Târgu-Mureș, într-o atmosferă a cărei sumbritate nu poate fi descrisă în cuvinte. Menționăm faptul că tatăl său a aflat știrea despre moartea fiului său de la jurnalul de știri, de la televiziune, iar în momentul în care Florin își încredința sufletul lui Dumnezeu, mama sa era în biserică, rugându-se neîncetat pentru fiul său. Pentru meritele sale din timpul vieții a fost premiat postmortem cu două titluri: Diploma de Excelență de ziua Națională - 2003, decernată de Prefectura Mureș, și distincția “Fibula de la Suseni”, ambele înmânate fiului său, Alexandru.

Calitățile profesionale, perseverența, munca susținută, exemplul lui de dăruire umană, exigența dublată de corectitudine în relațiile cu colaboratorii, colegii și pacienții, au câștigat stima și aprecierea acestora, s-au manifestat în promovarea unor idei extrem de interesante și au facilitat numeroase colaborări cu instituții, organizații guvernamentale, neguvernamentale pentru derularea unor proiecte de interes local, județean, și nu numai, sprijinirea unor inițiative caritabile (Ziua Mondială a Inimii, lupta împotriva cancerului la sân, lupta împotriva drogurilor, a violenței domestice, ajutorarea unor copii instituționalizați, educația sanitară în colectivitățile cu populație defavorizată). A dărui înseamnă a arunca o punte peste abisul singurătății. Acum, îndrăznesc să spun că pe această punte se află toată dăruirea lui, iar conferirea atâtor distincții, gestul acesta nu face altceva decât să confirme recunoașterea publică a unei valori.

Florin Bengean

Lasă un comentariu