Lege - Susținere pentru înființarea centrelor comunitare românești în străinătate

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege care instituie procedura de înființare și funcționare a centrelor comunitare din afara țării.

Comunitățile românilor din afara granițelor vor primi sprijin pentru organizarea de proiecte și programe cu caracter cultural, educativ și artistic, în scopul promovării realităților istorice, a tradițiilor, a obiceiurilor, a valorilor naționale și a identității lingvistice.

Centrele comunitare românești vor avea și un rol de facilitare a cooperării dintre România și statele de reședință, cu participarea membrilor comunității de români din statele respective, reprezentarea comunității românești în relațiile cu autoritățile din țările de reședință.

Centrele comunitare românești beneficiază, potrivit legii, de sprijin financiar sau material pentru:

- organizarea unor sesiuni de informare privind drepturile și responsabilitățile românilor în statul de reședință;

- activități de cercetare științifică și dezbateri pe teme ce vizează românii de pretutindeni;

- organizarea unor evenimente care au ca scop celebrarea principalelor evenimente naționale sau religioase;

- achiziționarea de manuale, cărți de specialitate, cărți de lectură sau alte publicații în limba română;

- desfășurarea unor cursuri educaționale în limba română;

- organizarea unor activități cu caracter artistic, religios sau sportiv;

- desfășurarea unor acțiuni de organizare și dezvoltare comunitară, cursuri de scriere și implementare de proiecte;

- activități ce vizează românii de pretutindeni, având ca scop întărirea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.

Înființarea acestor centre se poate face la cererea comunității, ca urmare a solicitării adresate misiunilor diplomatice sau, după caz, oficiilor consulare ale României din statele de reședință sau Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, semnată de cel puțin jumătate dintr-un minimum de 2.000 de cetățeni români înregistrați.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va asigura un sediu în care să își desfășoare activitatea fiecare Centru comunitar românesc, iar calitatea de membru se dobândește ca urmare a solicitării adresate.

Modelul de cerere pe care trebuie să îl completeze persoanele interesate este prevăzut în anexa la prezenta lege. Legea urmează a fi transmisă pentru promulgare.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu