Cel mai fericit om în viață...

Distribuie pe:

Matthieu Ricard, un fost om de știință francez cu un doctorat în genetică moleculară, a renunțat la tot pentru a se muta în Himalaya, unde a devenit călugăr budist. Bărbatul de 76 de ani, care își petrece ore întregi meditând, și-a câștigat titlul de cea mai fericită persoană în viață după un experiment realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Wisconsin.

Potrivit adevarul.ro, neurologii au conectat creierul călugărului la 256 de senzori, iar cu ajutorul acestora au descoperit că, în timp ce medita, creierul lui Ricard a produs unde gamma ce țin de conștiință, atenție, învățare și memorie la niveluri nemaiîntâlnite până acum. Mai mult, scanările au arătat o activitate incredibil de mare în cortexul prefrontal stâng al creierului său, în comparație cu cel drept, ceea ce înseamnă că el are o capacitate anormal de mare pentru lucrurile pozitive.

Acesta știe câteva lucruri despre secretul unei vieți fericite și, având în vedere practicile sale, este mai mult decât dispus să își împărtășească înțelepciunea cu restul omenirii.

“Nu este vorba de moralitate. Este pur și simplu vorba despre faptul că acel eu, eu, eu, eu toată ziua este foarte sufocant. Și provoacă nefericire, pentru că percepi întreaga lume ca pe o amenințare.

Dacă vrem să fim fericiți, trebuie să năzuim spre binefacere. Dacă mintea ta este plină de bunăvoință, de pasiune și solidaritate, aceasta este o stare de spirit foarte sănătoasă, care conduce la înflorire. Astfel, tu vei fi într-o stare mintală mult mai bună. Corpul tău va fi mai sănătos și, de asemenea, oamenii te vor percepe ca pe ceva frumos.

Desigur, în societate (în special în lumea occidentală), oamenii au fost programați să urmeze o viață de individualism. Mintea noastră lucrează adesea cu o sută de kilometri pe minut și se uită la aspectele negative, dar asta nu înseamnă că nu putem schimba lucrurile cu puțin timp și efort.

Cu antrenament mintal, putem oricând să aducem starea noastră de fericire la un alt nivel. Este ca și cum ai alerga. Dacă mă antrenez, s-ar putea să alerg un maraton. S-ar putea să nu devin campion olimpic, dar există o diferență uriașă între a mă antrena și a nu mă antrena. Deci, de ce nu s-ar aplica același lucru și la minte?! Bunăvoința, atenția, echilibrul emoțional și rezistența sunt abilități care pot fi antrenate.

Încercați să vă gândiți să faceți ceva frumos pentru alții sau chiar să vă amintiți un moment de bucurie din trecutul vostru. Petrecerea a mai mult de câteva secunde pentru aceste emoții pozitive oferă beneficii pe termen lung și poate da rezultate chiar și în decurs de două săptămâni. Cel mai important este să nu mai gândești într-un mod egoist”, explică Matthieu Ricard. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu