Proiect: Bani pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Distribuie pe:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care propune mai multe măsuri dedicate stimulării natalității, susținerii familiei și protejării drepturilor și intereselor copiilor.

Una dintre măsuri extinde dreptul de a primi o indemnizație de sprijin pentru creșterea copilului și persoanelor care se ocupă de îngrijirea copiilor în absența părinților.

Măsura se referă în mod direct la situațiile în care unul sau ambii părinți lucrează în afara țării, iar copilul (sau copiii) sunt lăsați în grija altor persoane sau familii. În prezent, acest drept este acordat doar familiilor sau persoanelor care au primit un copil în plasament sau în tutelă.

“În anul 2022, România avea cei mai mulți copii expuși riscului de sărăcie din Uniunea Europeană, iar lipsa unor măsuri de suport care să vină în sprijinul familiilor cu posibilități materiale reduse poate conduce la creșterea numărului acestora.

Astfel, anul trecut, peste 20.800 de copii aveau ambii părinți sau părintele unic susținător plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, peste 19.000 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, ceilalți fiind plasați la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

Peste 51.700 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceștia, peste 49.800 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără nicio măsură de protecție.

Prin urmare, Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului se modifică, iar articolul 128, alineatul (21) va avea umătorul cuprins: Persoana sau familia care a primit în plasament sau a fost desemnată ori numită tutorele unui copil, în condițiile legii, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului, beneficiază suplimentar față de alocația lunară de plasament prevăzută la alin. (1) de o indemnizație lunară de sprijin, în cuantum de 0,8 din indicele social de referință ISR (598 lei, în acest an). Indemnizația lunară de sprijin se acordă și persoanei desemnate să se ocupe de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților”, se arată în proiect.

*

Propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind actul normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail: constantin.camelia@mfamilie.gov.ro, până la data de 2 iulie 2023. (L.P.)

(Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu