“România (și mai) educată” Burse de merit pentru 30% dintre elevii din clasă

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a confirmat, ieri, la un post de televiziune, că bursele de merit vor fi acordate tuturor elevilor care au medii generale peste 9.50 și pentru primii 30% dintr-o clasă, notează Edupedu.ro.

Potrivit ministrului, la bursa de merit “îi vom prinde pe toți cei care au peste 9.50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda burse de merit și pentru primii 30% din clasă”. Ea a afirmat că numărul de copii care vor primi bursă, “la modul general”, va crește cu cel puțin 25-30%.

Deca a explicat opțiunea de a acorda burse de merit primei treimi dintr-o clasă prin necesitatea de “a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească, pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor pe care îi văd zi de zi în clasă”.

Ministrul a informat, de asemenea, că va crește și cuantumul bursei, de la 200 la 450 de lei pe lună.

Ideea acordării bursei de merit pentru o treime de elevi dintr-o clasă a fost primită cu reticență în spațiul public, punându-se sub semnul întrebării oportunitatea și eficacitatea acesteia. Site-ul Edupedu.ro (publicație online dedicată exclusiv domeniului educației și cercetării) notează:

“Într-o analiză recentă a Edupedu.ro despre modul în care meritul se transformă în mită electorală dacă bursele se acordă după medii primilor 30% elevi din fiecare clasă, am arătat că bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul Național Sfântul Sava, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul Pallady din București, cu medii între 6,72 și 5,10. Analiza a fost citată de Avocatul Poporului, care a cerut clarificări de la Ministerul Educației pe noul proiect de burse, argumentând că «noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse»“. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu