Soarele devine cea mai importantă sursă de energie

Distribuie pe:

Soarele are șanse să devină cea mai importantă sursă de energie a omenirii până în 2050, afirmă un grup de cercetători britanici într-un studiu publicat recent, potrivit DPA.

Sectorul energetic a atins probabil un punct de cotitură marcat de un “ciclu virtuos” autoindus, pus în mișcare de utilizarea tehnologiei solare și felul în care companiile învață cum să o facă mai accesibilă, au spus cercetători de la Universitatea din Exeter și University College London. “Progresul energiilor regenerabile înseamnă că estimările dominate exclusiv de combustibil fosil nu mai sunt realiste”, a declarat într-un comunicat de presă Femke Nijsse, de la Global Systems Institute din Exeter.

Există o percepție tot mai răspândită potrivit căreia costul din ce în ce mai redus al energiei regenerabile va facilita foarte mult reducerea emisiilor de carbon în țările în curs de dezvoltare, potrivit comunicatului. Deși calea ca energia solară să devină cea mai importantă sursă de energie pare deja stabilită, chiar și în absența susținerii unor politici climatice mai ambițioase, cercetătorii avertizează că există “bariere” care ar putea încetini progresul.

Țările africane mai ales ar avea de asemenea nevoie de acces la finanțare pentru a coordona tranziția la energia solară. Lanțurile de aprovizionare, în special pentru materii prime critice cum ar fi litiul și cuprul, necesare pentru fabricarea bateriilor, trebuie să fie consolidate.

Pierderea locurilor de muncă în industria combustibilului fosil și în industriile conexe, de care depind mijloacele de trai ale unui număr estimat de 13 milioane de persoane la nivel global, trebuie să fie diminuată, au adăugat autorii studiului. (Agerpres)

Lasă un comentariu