Avertismentul unor importanți oameni de știință - Viața pe Pământ este “sub asediu”

Distribuie pe:

Schimbările climatice reprezintă o “amenințare existențială” la adresa vieții de pe Pământ, a avertizat marți un grup de oameni de știință eminenți, într-un raport care analizează evenimentele meteorologice extreme din 2023 și acțiunile umanității considerate insuficiente ca răspuns la acestea, relatează AFP.

Studiul, publicat în jurnalul științific BioScience, a examinat 35 de “semne vitale” la nivel planetar, inclusiv poluarea cu dioxid de carbon (CO2), consumul de energie și carne pe cap de locuitor, defrișarea prin incendiu sau zilele cu căldură extremă. Un număr de 20 dintre acești indicatori au atins un nivel record în 2023, a constatat această coaliție științifică internațională.

“Într-adevăr, suntem șocați de ferocitatea evenimentelor meteorologice extreme din 2023.

Am intrat pe un teritoriu neexplorat, care ne înspăimântă”, a scris grupul de specialiști.

În timp ce 2023 este pe cale să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată, regiuni întregi au fost afectate de valuri de căldură mortale, furtuni, inundații, uneori dezastrele înlănțuindu-se.

În ceea ce privește oceanele, temperaturile “sunt complet anormale” de luni de zile, fără ca oamenii de știință să poată explica pe deplin acest fenomen, a subliniat Johan Rockstrom, directorul Institutului din Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).

Pentru acești oameni de știință, concluzia este clară: “viața de pe planeta Pământ este sub asediu”.

Omenirea a făcut însă doar “progrese minime” în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - concentrațiile ating niveluri record, iar subvențiile pentru combustibilii fosili au crescut vertiginos.

“Trebuie să ne schimbăm perspectiva asupra urgenței climatice, care nu mai este o problemă de mediu izolată, ci o amenințare sistemică și existențială”, se arată în raportul publicat cu o lună înainte de a 28-a Conferință a Părților (COP 28) asupra climei, care va avea loc la Dubai.

Cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris - limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din era preindustrială - va trebui măsurat pe mai mulți ani pentru a fi considerat atins. Însă această limită ar putea fi depășită acum anual, a avertizat William Ripple, coautor principal al raportului, ceea ce ar deschide calea către un cerc vicios de agravare a încălzirii: topirea calotelor glaciare de la poli, degradarea pădurilor, dezghețarea rezervoarelor de carbon din permafrost, extincția coralilor și altele.

“Odată depășite, aceste puncte critice ar putea schimba clima noastră într-un mod dificil, dacă nu imposibil, de inversat”, a avertizat acest profesor de la Universitatea din Oregon, Statele Unite.

“Nu vom evita anumite puncte critice; este, mai degrabă, vorba despre încetinirea pagubelor”, a declarat pentru AFP Tim Lenton de la Universitatea din Exeter, Anglia, amintind de necesitatea unei reduceri drastice a emisiilor. Pentru că fiecare frac-țiune de grad contează, iar “jocul nu s-a terminat”.

Trei până la șase miliarde de oameni s-ar putea găsi “dincolo de regiunea locuibilă” a globului până la sfârșitul secolului, se avertizează în raport.

Cea de-a 28-a Conferință a Părților (COP 28) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) va avea loc la Dubai, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie 2023 .(Agerpres)

Lasă un comentariu