Laureata Premiului Nobel pentru Pace - 2023 a intrat în greva foamei

Distribuie pe:

Activista iraniană Narges Mohammadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2023, a început greva foamei în închisoare pentru a protesta împotriva lipsei de îngrijire medicală pentru deținuți și a obligației ca femeile să poarte văl.

Femeia, în vârstă de 51 de ani, arestată și condamnată de mai multe ori, este în detenție în închisoarea Evin din Teheran din 2021.

Familia ei a anunțat că activista, a cărei stare de sănătate este fragilă, s-a confruntat cu un refuz din partea închisorii la solicitarea de a fi transferată la spital pentru că nu voia să-și acopere capul.

Conform unei electrocardiograme efectuate de un medic al închisorii, ea are nevoie de spitalizare de urgență, a precizat familia.

“Republica Islamică este responsabilă pentru tot ceea ce i se poate întâmpla iubitei noastre Narges”, se arată în declarație.

Activistă împotriva pedepsei cu moartea și pentru drepturilor femeilor, Narges Mohammadi a primit Premiul Nobel în octombrie pentru “lupta sa împotriva oprimării femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”.

Ea este una dintre promotorii mișcării de revoltă “Femeie, viață, libertate” din Iran.

Mișcarea, în care femeile au renunțat la văl, și-au tăiat părul și au protestat pe străzi, a fost declanșată de moartea de anul trecut a unei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar islamic strict. Protestele au fost reprimate dur.

Lasă un comentariu