Oameni de cultură mureșeni, în vizită oficială la Academia Română

Distribuie pe:

Membrii delegației oamenilor de cultură din județul Mureș au fost primiți, în mod oficial, la sediul Academiei Române. Din delegație au făcut parte Ilarie Gh. Opriș - președinte de onoare al Asociației Artiștilor Plastici din Județul Mureș, director de editură, autor a numeroase volume dedicate în special comunei Sângeorgiu de Mureș, Maria Mera - pictor, coordonator al grupului celor care doresc să învețe cum se realizează icoanele pe sticlă, Alin Romulus Păcurar - președintele Asociației Mediatorilor Mureș, maestru emerit al sportului, posesor al unui impresionant palmares în care sunt incluse cupe, trofee și medalii obținute la campionatele mondiale, europene, balcanice și naționale de lupte libere, Eugenia Păcurar - cea care l-a educat și format pe mediatorul și marele sportiv Alin Romulus Păcurar, Aristotel Bunescu - director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă - A.P.C.S., membru în Consiliul Director al Asociației Artiștilor Plastici - A.A.P.B, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, - U.Z.P.R., influencer.

Instituția gazdă a fost reprezentată de Bogdan Cristea - Directorul Cancelariei Academiei Române, și Luminița Gliga - Departamentul Protocol al Academiei Române.

Cu acest prilej, Ilarie Gh. Opriș, conducătorul delegației din Mureș, a făcut o amplă prezentare a activității Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Asociației culturale “Sfântu Gheorghe”, Fundației culturale “Vasile Netea”, Asociației culturale “Constantin Romanu-Vivu” și Asociației culturale “Șopron Cultural”, a cărților scrise și editate, cuprinse în 5 proiecte: Cărți și albume de artă, “Sfinți români și Domnitori, Voievozi, Regi ai României” pictură pe sticlă de Maria Mera, Istoria Asociației Artiștilor Plastici Mureș, 1977-2017, în 4 volume, “Dascăli mureșeni”, în 9 volume, Monografia comunei Sângeorgiu de Mureș”, în 29 de volume, (6.218 pagini). Cărțile au apărut la editurile târgumureșene: Casa de editură “Mureș”, Ardealul, NICO, Pax-Historica, Ansid, EDU, Vatra Veche, Constantin Romanu-Vivu, și Cronica Mureșeană, iar apoi a deschis cele două cutii cu cărți, ce reprezentau donația pentru Academia Română, spre a fi puse la dispoziția academicienilor, dar și a cititorilor numeroși care frecventează în mod cotidian tezaurul inestimabil deținut de fondurile Bibliotecii Academiei. Un accent puternic a fost pus pe prezentarea istoriei zbuciumate a apariției volumului semnat de scriitorul și istoricul Vasile Netea și intitulat ,,O zi din istoria Transilvaniei - 1 Decembrie 1918”. După o sesiune de întrebări și răspunsuri, secretarul general al Academiei Române, academicianul Ioan Dumitrache, a spus: ,,Vă mulțumesc foarte mult pentru această importantă donație de carte. Voi informa pe președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, dar și forul de conducere despre donația de carte primită din județul Mureș. A fost o adevărată plăcere să vă cunoaștem, suntem toți impresionați de valoarea cărților prezentate”.

Ilarie Gh. Opriș a precizat că a fost o bucurie și o onoare să răspundă invitației, mai vechi, lansată de fostul președinte al Academiei Române, Ionel Valentin Vlad. Este un gest special și pentru toți colaboratorii care au lucrat ani de zile la elaborarea volumelor, o bună parte dintre ei nu mai sunt acum în viață.

Cu prilejul vizitei s-a aflat și că Luminița Gliga, de la Departamentul Protocol al Academiei Române, este, la rândul său... pictor, iar tatăl său, Ion Gliga, este autor de cărți de poezie, fiind născut în județul Mureș, în comuna Ibănești.

La final s-au făcut poze cu statuia Minervei, simbol al Academiei Române.

Artistul plastic Ilarie Opriș a fost premiat, ieri, de Academia Română. În cadrul evenimentului de decernare a premiilor Academiei Române pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice, i s-a acordat Diploma “Distincția Culturală”.

Felicitări!

A.B.

Lasă un comentariu