Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către cauze și programe sociale!

Distribuie pe:

Dotarea maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală poate combate mortalitatea infantilă! Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) care ar fi putut să asigure finanțarea unor cauze sociale și-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF, la cererea Salvați Copiii România. Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani (anchetă Salvați Copiii, care relevă nevoile din sistemul neonatologic), în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Organizația face un apel și anunță urgentarea dotării cu aparatură medicală a spitalelor de pediatrie și a maternităților care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viață pentru copii

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copilului, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alături de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur.

Rata mortalității infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior. Creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității. Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, în topul județelor cu rata mortalității infantile ridicată se află și Mureșul, pe locul 5, cu 7,8 la mia de copii născuți vii (comparativ cu municipiul București, unde este de 2,5 la mie).

Mortalitatea infantilă în Uniunea Europeană

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021, Bulgaria a avut o rată a mortalității infantile de 5,6 la mia de copii născuți vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie, și Slovacia, unde rata mortalității infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuți vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda și Slovenia, cu 1,8 la mia de copii născuți vii.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită - 25 mai 2024, informează, prin intermediul unui Comunicat de presă, Salvați Copiii România.

L.L.

Lasă un comentariu