DIRECTORUL GENERAL AL CRUCII ROȘII ROMÂNE, IOAN SILVIU LEFTER, A AFIRMAT CĂ ÎN ROMÂNIA AR PUTEA AJUNGE UN GRUP MAI MARE DE REFUGIAȚI DIN UCRAINA ÎN SITUAȚIA ÎN CARE SE INTENSIFICĂ LUPTELE DIN ESTUL ȚĂRII VECINE

Distribuie pe:

“Dacă se intensifică luptele în partea de est a Ucrainei, ne așteptăm și la un scenariu negru, care ar presupune intrarea în țară a unui grup mai mare de refugiați din Ucraina și asta presupune să fim pregătiți pentru o situație de acest fel. Chiar dacă ar fi pace începând de mâine, Ucraina tot va avea nevoie de sprijin umanitar, pentru că o treime din țară, eu cred că e la pământ și cu infrastructura și cu ceea ce înseamnă alimente și orice lucruri de primă necesitate”, a declarat Lefter, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat bilanțul campaniei “Umanitatea nu are granițe”.

În perioada 27 februarie - 31 martie, Crucea Roșie Română a înregistrat donații totale în bani de 6.748.862 euro, dintre care 5.402.317 euro de la persoane juridice, 605.981 euro de la persoane fizice, iar prin SMS - 210.640 euro. Donațiile online au însumat 529.924 euro.

Donațiile în produse de la persoane juridice, aproximativ 2.150 tone, au atins suma de 1.533.365 euro, iar cele de la persoane fizice s-au ridicat la 230 de tone. Acestea au fost colectate în cele 47 de filiale ale Crucii Roșii Române și constau în produse alimentare, produse de igienă, cazarmament, produse pentru copii, apă, hrană pentru animale și produse de prim-ajutor.

Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare, asistență umanitară și servicii de restabilire a legăturilor de familie în toate punctele de frontieră din România, aeroporturi, gări și pe autostrada A 1.

Totodată, 85.932 de persoane, dintre care 40% copii, din centrele de cazare ale instituțiilor publice, dar mai ales din puncte de cazare particulare, au fost asistate în această perioadă.

Crucea Roșie Română a deschis opt magazine sociale în județele Botoșani, Cluj, Constanța, Iași, Maramureș, Sibiu, Teleorman, Tulcea, iar două sunt în curs de deschidere, în Sălaj și Satu Mare. Cetățenii ucraineni aflați în România pot merge la aceste magazine pentru a lua gratuit produse de primă necesitate.

În plus, pentru aceștia se asigură mese calde, asistență medicală specializată, asistență psiho-socială, sprijin financiar pentru achiziționarea de medicamente și bilete de avion sau tren. Se organizează și activități de socializare și educative pentru copii, cursuri de limba română și alfabet latin și se asigură asistență pentru cursuri online cu profesorii lor aflați în Ucraina.

Peste 7.000 de beneficiari din centrele de cazare asigurate de autorități, alte ONG-uri sau prin inițiative private, au primit produse de maximă necesitate de la Crucea Roșie.

Ajutorul a fost extins și pe teritoriul Ucrainei pentru civilii rămași acolo, prin intermediul transporturilor umanitare realizate de către Societatea Națională de Cruce Roșie, care însumează 58 tiruri cu 1.450 tone cu materiale umanitare. Acestea au ajuns în regiunile Cernăuți, Uzhhorod și Odesa, de unde au fost distribuite cu ajutorul Crucii Roșii din Ucraina. (Agerpres)

Lasă un comentariu