BIJUTERII DE O “VALOARE INESTIMABILĂ” AU FOST FURATE DINTR-UN MUZEU DIN DRESDA

Distribuie pe:

Trei seturi de bijuterii cu diamante din secolul al XVIII-lea, de o valoare “inestimabilă”, au fost furate de la Muzeul Grünes Gewände din orașul german Dresda (est), supranumit “Muzeul comorilor”, care deține o colecție de obiecte prețioase unică în Europa, potrivit AFP.

La primele ore ale zilei de luni, cel puțin două persoane au intrat fraudulos în “Seiful verde”, unde sunt depozitate circa 4.000 de obiecte, de unde au sustras trei seturi de bijuterii cu diamante și rubine, potrivit poliției.

“Suntem șocați de brutalitatea acestui furt”, a mărturisit directoarea muzeului, Marion Ackermann, cu prilejul unei conferințe de presă.

Directoarea a menționat un prejudiciu de o valoare istorică și culturală “inestimabilă”, care nu poate fi contabilizat în cifre. “Nu le putem reduce la o valoare, întrucât nu sunt de vânzare”, a explicat Ackermann.

Având în vedere notorietatea acestora, bijuteriile sunt dificil de valorificat pe piață, iar responsabilii muzeului nu exclud posibilitatea ca hoții să le dezmembreze pentru a le recicla sub o formă diferită. “Ar fi groznic”, a spus directoarea muzeului.

Un transformator electric situat în vecinătatea muzeului a fost distrus într-un incendiu care a avut loc în jurul orei 5.00, dezactivând, totodată, alarmele instituției și iluminatul străzilor adiacente. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă există vreo legătură între cele două evenimente.

O cameră de supraveghere care a continuat să funcționeze a înregistrat prezența a doi bărbați.

Hoții au pătruns printr-o mică deschizătură a uneia dintre ferestrele muzeului, după care au mers la locul unde erau depozitate bijuteriile.

Zona din vecinătatea muzeului a fost izolată de către polițiști, iar muzeul, închis.

Hoții au reușit să pătrundă în Seiful verde al lui August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei și prinț-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecția personală de bijuterii și opere de artă renascentiste și baroce.

O parte din muzeu, unul dintre cele mai vechi din Europa, a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul bombardamentelor forțelor aliate din 13 februarie 1945, fiind ulterior reconstruit.

Armata Roșie a capturat o parte dintre operele din muzeu, le-a dus în Uniunea Sovietică, de unde au fost repatriate, în 1958, la Dresda, situată pe atunci în Germania de Est.

Muzeul este celebru pentru una dintre cele mai importante colecții de bijuterii din Europa, compusă din obiecte din metale prețioase, porțelanuri, sculpturi în fildeș sau chihlimbar, bronz sau bătute cu nestemate.

Ministrul-președinte al Saxoniei, Michael Kretschmer, și-a exprimat regretele după acest furt: “Nu a fost un furt doar din colecțiile de artă ale statului, ci din întreaga Saxonie”, a deplâns acesta.

Acest muzeu “reprezintă Saxonia, identitatea noastră”. Este imposibil să înțelegem sau să explicăm ce înseamnă acest teritoriu fără această colecție, care a fost creată timp de mai multe secole”, a declarat Kretschmer.

Acest furt este “un atac împotriva identității culturale a tuturor saxonilor”, a adăugat ministrul de Interne al acestui land, Roland Wöller.

După renovarea muzeului, în 2004, colecțiile de obiecte vechi au fost depozitate la parter, unde a fost comis furtul, iar primul etaj găzduiește expoziții temporare.

Acest furt spectaculos este al doilea ca amploare, în Germania, din ultimii ani: în 2017, o monedă gigantică din aur de 100 de kilograme, cu o valoare de 3,75 de milioane de euro, a fost furată de la Bode-Museum din Berlin.

Lasă un comentariu