S-a întâmplat în autobuzul 44 - Ce caut în Târgu-Mureş, dacă nu ştiu să vorbesc ungureşte?!


Categorie: Social
|
07-08-2015
Nr: 151
|
Autor: O profesoară româncă, din Cluj-Napoca
|

„Mă aflu de câteva zile într-o vizită familială, de la Cluj-Napoca în Târgu-Mureş, unde m-am întors de decenii, în amintirea anilor de şcoală trăiţi cu emoţie şi respect la fostul Liceu «Unirea».

Într-o scurtă călătorie cu autobuzul nr. 44, în data de 5 august, între orele 10-11, am trăit un incident agresiv, etnic, neaşteptat şi inacceptabil oriunde ne-am afla în România. Vroiam să-mi cumpăr bilet de călătorie, dar nu se remarca prezenţa unui casier. Am întrebat-o pe o cetăţeancă, cum aş putea proceda. Mi s-a replicat explicativ în limba maghiară. În maşină se vorbea tare, ostentativ, de majoritatea călătorilor în limba maghiară. I-am replicat «doamnei» că nu înţeleg ce mi-a răspuns. Contrariată, m-a admonestat că nu ştiu să vorbesc ungureşte, altfel, ce caut în Târgu-Mureş? Atunci eu am întrebat-o dacă suntem în Ungaria sau în România. Nu mi-a răspuns. Agresivei unguroaice vârstnice i s-au asociat şi alţii de teapa ei, precizând că drepturile minorităţii maghiare sunt necesare şi imperative. Cam un sfert de oră am fost comentată în colectivitatea lor, nimeni nu mi-a luat apărarea. Se pronunţau repetat, cuvântul «ţigan», cu referiri la persoana mea, şi alte opinii depreciative, pe care le-am intuit, amintindu-mi unele cuvinte ştiute din anii de şcoală, din fosta Regiune Autonomă Maghiară.

Mă simt copleşită de nedreptatea istorică şi actuală asupra românilor ardeleni, amplificată de legi privilegiate, abuzive, iresponsabile, făcute de inculţii politicieni actuali, trădători de ţară. Am avut ocazia să cunosc şi alte ţări din lume (SUA, Canada, Germania), unde limba oficială este limba naţională, obligatorie pentru toţi cei care vor să fie cetăţeni ai acelor ţări. Pe lângă drepturi, în echilibru, există obligaţii netârguite după interese politice. Cer introducerea, în Constituţie, a unui articol privind retragerea cetăţeniei tuturor acelora care aduc prejudicii României, însemnelor naţionale şi limbii române". 

 • Cezar - August 19, 2015, 1:21 am
  grava situația de acolo, ar trebui sa desființam scolile in limba maghiara

 • Nick Arden - August 19, 2015, 2:33 am
  Eu sunt un domn de 85 de ani, cetatean American, cu resedinta in Los Angeles, Calfornia. M-am nascut in Sfantu-Gheorge (Szepsi Szent Gyorgy). Am trait putin timp in Sfantu. Dar Ungureste n-am uitat.
  Bilet se numeste "jegy". Va rog un bilet creed ca oricine trebuie sa stie: "Kerek szepen, jegget..." Ca sa cer un bilet de autobuz trebuie sa se priceapa orisicine.
  Cine nu vrea sa invete Ungureste, sa faca ca femeia de mai sus. Si eu cred ca e bine asa: cei din Regiunea fosta Autonoma Maghiara sa vorbeaca NUMAI UNGURESTE. In felul acesta isi pot afirma autonomia care li se amana mereu.
  Cine are treaba in Targu Mures, trebuie sa aibe o cartulie mica de conversatie Romano-Maghiara. Normal.

 • Manasa Bianca - August 19, 2015, 4:56 am
  Sunt de acord cu d-na!
  De ce numai ungurii apar constant cu limba lor pe tvr-uri ca doar avem în tara și chinezi și englezi și țigani și aromâni și alții!
  Hai sa avem emisii și emisiuni în toate limbile celor care trăiesc pe teritoriul României!
  Hai să schimbam numele tarii în Babilonia:)) Cine știe...poate apare și pacea pe pământ!0:)
  PS:total și-așa tara e vândută cam 1/3 la străini:/...''ce să ne mai punem la puțin!''(..pădurile noaste tot ''pleacă''la alții..:(

 • anton - August 19, 2015, 9:47 am
  Politicienii noștri sunt duși de nas de unguri. Chiar dacă nu au intrat la guvernare au fost întrebați , iar părerea lor a contat; au primit funcții importante , etc. Alor noștri le este FRICĂ de ei. Iar Iohannis nu a arătat nimic până acum.

 • Covrig Titi - August 19, 2015, 2:29 pm
  Sunt de acord cu D-na profesoara si cer si eu sa se introduca in Constitutia Romaniei acest articol pe care la propus D-na profesoara.Suntem singura tara din lume unde nu este respectata constitutia tari iar oameni legi nu fac nimic in acest sens.Rusine clasei politice din Ramania si nu numai .

 • Cristian - August 19, 2015, 2:30 pm
  Fiind urmasi ai hunilor,un popor migratorsi insetat de sange,s-au aciuiat acum aproape un mileniu pe vechiul teritoriu,al Dacilor cei luminosi,tot de atunci au inceput si crimele impotriva celor drepti ce le-au permis sa se stabileasca pe pamanturile lor!In loc sa vina smeriti sa cea indurare pt GENOCIDUL comis impotriva acestui popor,tot ei sustin sus si tare ca sunt discriminati!Cred ca o sa vina din nou timpul ca, NOI,urmasii celor drepti si luminosi,cum erau denumiti Geto-Dacii in antichitate sa punem piciorul in prag si sa spunem:ATAT....AJUNGE....DESTUL!!!!!De vreti sa fiti HUNI,fiti in patria voastra HUNgaria,aici este patria DACILOR!!!!!!

 • Cristina Arsenie - August 19, 2015, 2:53 pm
  Si eu am pățit ceva asemanator in Tg Mureș, intr-o excursie de practica cu scoala de arhitectura Ion Mincu. Trebuia sa intru in mai multe magazine sa iau de mâncare, ca sa gasesc o vânzătoare sa vorbească românește. Vorbeau ungurește si intr-un mod agresiv refuzau sa înțeleagă, sa răspundă si sa servească daca nu o făceai in ungurește. Am fost șocată cum e posibil pe teritoriul României sa pățești asa ceva! Sa nu poti sa cumperi daca nu vorbesti o alta limba!!!! Si nu am pățit asta intr-un singur magazin. Cred ca era anul 2004.

 • Rizea Viorel - August 19, 2015, 11:12 pm
  Nu mai suport cuvantul maghiar si tigan. Sunt un cetatean roman si cu drept european nu inteleg de ce in tara mea Romania sunt obligat in anumite zone sa vorbesc alta limba Sunt in Romania nu in ungaria cer retragerea derptului de a se vorbi alta limba dect cea nationala in tara mea si subliniez ROMANIA.

 • Mihai Lazar - August 20, 2015, 8:36 am
  Vina apartine in totalitate autoritatilor romanane,care tolereaza de 25 de ani excesele minoritatilor maghiare si tiganesti. In ce tara din U.E. esti obligat, ca majoritar si bastinas de mii de ani, sa inveti limba minoritarului? In Germania, te adresezi in maghiara autoritatilor? In Franta, Italia, Spania, etc in toate tarile europene se cere acelasi lucru? Stam slugi la portile UE, acceptam un Orban, sa faca dizertatii in tara noastra, ca asa vrea Basescu sau Ponta, alegem un neamt presedinte, ca romani nu mai avem, si NE TOT MIRAM ca am ajuns sclavi in propria noastra tara !Sa ne fie rusine, noua ca Romani ca acceptam asa ceva ! Vai de noi !!!!!


 • constantin ailinca - August 20, 2015, 8:46 am
  Chiar asa.....pai cand ceri cetatenia unei tari, nu e obligatorie cunoasterea limbii respectivei tari?
  Domnilor din padurea "ador mita"...........faceti naibii ceva!in afara de somnul vesnic ce-l practicati prin scaunele parlamentului!

 • Andreea - August 20, 2015, 10:58 am
  Daca nu le place limba roamana, sunt liberi sa PLECE! Nu sunt ei stapani pe tara noastra, sunt in Romania, nu in Ungaria. Asemenea oameni ar trebui dati afara din tara, mi se pare ca incalca orice regula de bun-simt! Ne-am saturat cu totii de asemenea oameni de nimic!

 • Butuceanu Emilian - August 20, 2015, 10:29 pm
  Da, ma umple de manie crancena aceasta intamplare la care ati fost parte. Dar stiti ce imi pare cel mai izbitor? Multyi dintre ROMANII ardeleni, nu vad nimic in asta. Sa ne gandim numai la curentul tot mai mare si mai prezent al ,,conationalilor" dvs., care proclama necesitatea ruperii Ardealului de Romania, ca dusmanii adevarati ai ardelenilor, suntem noi romanii din Regat! Ba mai mult sustin ca pe timpul stapanirii unguresti, romanii din Ardeal o duceau mai bine decat sub regimul asupritor-nu-i asa, al nostru al Regatului.Culmea este ca orasul Cluj se pare ca este chiar inima acestei miscari. Sa ne aducem aminte de demonstratiile de prin iarna din Cluj prin care se cerea ( de catre romani!), autonomia Ardealului. Ba chiar exista si un drapel ,,ardelenesc" (care e de fapt o batjocura la Tricolor). Si NIMENI nu am auzit sa ia pozitie de prin Ardeal sau Napoca fata de asemnea idei si manifestari. Eu cred ca voi ardelenii veti destrama Tara. Asta va e voia, trist, dar adevarat. Se pare ca va vreti si grofii (nu doar tara...)inapoi. S-auzim de bine!

 • pop dumitru - August 21, 2015, 10:53 am
  Stimata d-na, folosind cuvăntul 'țigan' in asociere cu 'alte cuvinte depreciative' dați dovada de acelaşi rasism ca şi doamna pe care ați abordat-o pt. bilet

 • sssory - August 21, 2015, 1:09 pm
  Limba oficiala a Romaniei Este limba romana, din pacate ungurii sunt Mai patrioti din fire Si uita lucrul asta, insa cred ca nu trebuie Sa judecam dupa acest incident, am calatorit in alte regiuni "maghiare" Si oamenii au fost chiar serviabili, nu au facut abuz de nationalitate.Probabil noi vedem lucrurile altfel de peste CARPATI acolo se inteleg asa cum sunt.Nu sunt de acord cu limba maghiara ca limba a Ardealului Dar Sa nu uitam ca Si tiganii vorbesc in graiul lor strabun, Si au acaparat Mai mult din Tara asta decat au facut-o ungurii!!!

 • manolescu - August 22, 2015, 11:39 am
  Sunt de acord cu tot ce a spus doamna

 • Piedone - August 26, 2015, 10:04 am
  Articol de toata rusinea, semnat "anonim". Probabil scris la comanda, sa mai agite putin spiritele in scop electoral. Rusinica!!!


 • Carmen - August 31, 2015, 6:17 am
  Revoltător,trebuie luată atitudine...
 • Carmen - August 31, 2015, 6:18 am
  Revoltător! • Alex - September 23, 2015, 8:52 pm
  Nu le convine in Romania, sunt liberi sa plece. Vor respect, sa respecte!

 • Alex - September 24, 2015, 9:29 pm
  Am citit tot articolul si nu am inteles o chestie: pana la urma, ce cauta in Targu-Mures daca nu stia sa vorbeasca ungureste?

 • MUNTEAN CATALIN - October 13, 2015, 8:30 pm
  In tara mea,sa ma intrebe un ungur,ca ce caut in respectivul oras daca nu stiu sa vorbesc maghiara!?in vecii vecilor nu se va intampla asta...este strigator la cer.am ramas socat cand am citit.nu imi vine sa cred.

 • Gogiu Vasile - November 10, 2015, 9:22 pm
  Pe acesti unguri/romani din autobuzul 44 i-asi trimite in Ungaria de urgenta si sa vorbeasca acolo aceasta limba, apoi pe toti ar trebuii sa-i trimitem la locul lor de origine de unde au emigrat in Europa, respectiv Mongolia-Asia sa ne lase dracu in pace su tiganii nostri si cu saracia noastra. li s-au permis prea multe pentru ca prostii de parlamentari de dragul voturilor au tradat tara. Eu traiesc in Anglia de peste 15 ani, dar am vazut vreo tara sa bata campii cu introducerea unei alte limbi in circuitul social, in institutii etc. fiecare vorbeste in casa lui ce limba vrea dar nu ridici pretentii in mijloacele transport in comun sau in institutiile statului sa vorbesc limba unei tari vecine a unei tari venetice in europa.
 • arh. C-tin Caraene - November 26, 2015, 2:31 pm
  In urma cum multi ani pe vremea regimului comunist mi s-a intamplat un episod asemanator in SF.GHEORGHE. M-a salvat insa ,la vremea aceea "biorocratia comunista"!
  Am intrat intr-un magazin de paine sa cumpar o paine[eram in tranzit].La cererea mea mi s-a raspuns ungureste ca "nu stiu lb romana" si nu odata ,ci de mai multe ori,fireste la insistenta cererii mele,
  Vazand ca nu am sanse ...i-am cerut apasat"CONDICA DE SUGESTII SI RECLAMATII " care trona pe perete!
  Brusc ,vanzatoarea si-a amintit ca stie romaneste si m-a intrebat pe un ton mieros: CE DORESTE DOMNUL?
  Am luat painea si am plecat fara ai mai scrie ceva la condica!
  Surprinzator in urma cu cativa ani trecand prin acelasi oras Sf. Gheroge intrand prin magazine vanzatoarele care erau la patron sau erau patroane ,ma luau de la usa "stiind " romaneste persfect.
  INTERESUL LOR ERA SA VANDA SA FACA PROFIT NU POLITICA .
  "INTERESUL POARTA FESUL" , este o vb din popor.
 • pandele - April 20, 2016, 4:14 pm
  provocare de doi lei a unui securist reshapat, cu pensie mare....

 • George - September 9, 2016, 2:44 pm
  Din cauza ticalosilor care conduc Romania, lasilor si hotilor se întampla aceste nelegiuiri.Unde nu este lege este anarhie,aici suntem. • Lbs POP GEORGETA - September 9, 2016, 7:28 pm
  Sunt intru totul de acord cu comentariile facute. Am avut si eu un episod asemanator in Tg , Mures , mergand spre manastirile din Moldova, tot in comunism. Au refuzat sa.mi vanda piersici .Culmea ca la fel ca d.l , am cerut condica de reclamatii, si imediat am fost servita. Le era frica de Ceausescu.Acum, au numai drepturi .

 • Cristea Anton - September 14, 2016, 8:48 am
  Eu am mers in gheorghieni la un restaurant si am comandat ceva de mancare,iar ospatarul mi-a mimat ca nu stie Romaneste,amj mers la seful de sala si m-a poftit sa iau loc la masa,unde am stat circa 30 de minute fara ca cineva sa ma bage in seama,apoi am plecat.Am mers la toate Hotelurile din oras si nu am gasit o camera ! Am fost si in Miercurea Ciuc aici am fost bruscat de un ospatar pentru ca i-am cerut in Romana sa comand ceva de mancare ! In nici-o tara strana de pe Glob nu poti sa patesti ce ti se intampla in localitatile di Romania cu preponderenta etnie Maghiara ! Ce fac politicienii nostri ! Va mai aduceti aminte cand premierul Ungariei le solicita etnicilor maghiari din Romania sa-l voteze pe Basescu,sau sa nu se prezinte la Referendum ! Ei tocmai de aceea se poarta ungurii cu Romanii asa !


 • anca - September 26, 2016, 8:44 pm
  impreuna cu tiganii,care tot din ASIA se trag ,sa se ia de mana si sa se duca de unde au venit.de unde s-au tras din maimuta!!!! Nu avem nevoie de ei in Europa !!! Si acum mai vin si arabi!!! Vai de biata batrana EUROPA !!!!!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval