Oficial ungar: Politicile iresponsabile ale Bruxelles-ului în materie de migrație sunt un risc clar pentru securitatea Europei

Distribuie pe:

Raportul privind relația dintre migrație și terorism a fost desecretizat, relevând temerea că rețelele teroriste ar putea prelua controlul asupra rutelor migrației ilegale, crescând astfel riscul unei escalade.

Socumentul a fost desecretizat la inițiativa liderului grupului parlamentar Fidesz și membru al Comisiei de securitate națională, Máté Kocsis. Politicianul a justificat decizia prin aceea că publicul trebuie să fie conștient de problemele legate de migrație și terorism. Politicianul ungar atrage atenția că, în materie de migrație, politicile iresponsabile ale UE reprezintă un risc clat pentru securitatea Europei și că, în regiune circulă tot mai multe informații despre atacuri teroriste care vizează țări europene. Pe pagina sa de socializare, Máté Kocsis a scris că organizații teroriste cunoscute, precum ISIS, al-Qaeda și Hamas, sunt deja prezente la granița dintre Serbia și Ungaria. De asemenea, politicianul a subliniat că și talibanii sunt prezenți în Voivodina, mulți traficanți de persoane au legături cu liderii guvernului taliban din Afganistan și cu membrii grupului terorist Haqqani.

Máté Kocsis a adăugat că Serviciul secret al talibanilor a preluat controlul direct asupra activității traficanților afgani.

Acesta a mai scris că, la frontieră, violențele și utilizarea armelor au devenit un eveniment obișnuit.

În document se arată că nu doar protecția Ungariei, ci și a și a întregii Europe împotriva migrației ilegale este asigurată de legislație, de personalul de serviciu de la frontiera de sud și de bariera de securitate, însă toate aceste elemente de securitate sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari. Din punct de vedere juridic, pactul UE privind migrația prezintă un risc.

Documentul relevă că presiunea migratorie este în creștere și că amenințarea tot mai mare a terorismului, ca o consecință a conflictului dintre Israel și Hamas, prezintă un risc crescut, în paralel cu creșterea presiunii migratorii. Raportul avertizează că rutele de migrație ilegală, inclusiv Balcanii de Vest, prin Ungaria, ar putea fi folosite de rețelele teroriste.

Raportul dezvăluie, de asemenea, că există disponibilitatea de a folosi violența în rândul bandelor de traficanți din Serbia, cu experiență în Afganistan. Serviciul de informații taliban a preluat controlul direct asupra activităților grupurilor de trafic de persoane de origine afgană care operează pe teritoriul Voivodinei (Serbia).

Aproximativ 1.000-1.200 de treceri ilegale ale frontierei sunt detectate la granița sârbo-maghiară, în fiecare noapte, iar contrabanda se bucură de o piață în continuă expansiune și de îmbunătățiri structurale, se arată în raport.

O parte din profituri pot fi utili-zate pentru finanțarea terorismului, iar canalele de aprovizionare cu echipamente și arme pot fi folosite și pentru a facilita activități teroriste.

Vulnerabilitățile politicilor naționale și internaționale privind migrația, politici care se modifică frecvent, sunt identificate și exploatate cu ușurință de către organizațiile criminale, cu impact considerabil inclusiv asupra țărilor de tranzit, nu numai de destinație.

Documentul mai arată că violența este în creștere în zonele de frontieră și există riscul ca utilizarea forțelor armate pentru a răspunde acestor provocări să ducă la intensificarea violenței din partea rețelelor de crimă organizată. Ritmul mișcărilor migratoare este în prezent în “avântul de sfârșit de sezon”, cu un număr tot mai mare de persoane care încearcă să ajungă la destinație înainte de venirea iernii, în vreme ce autoritățile din statele de tranzit balcanice fac eforturi să păstreze cât mai puțini migranți pe în teritoriile lor.

“Terorismul trebuie combătut prin toate mijloacele! UE trebuie să sprijine securitatea frontierelor ungare! Este nevoie de o nouă politică de migrație la Bruxelles”, a scris Máté Kocsis pe pagina sa de socializare și a distribuit un link către raport serviciilor secrete ungare. (surse - hungarytoday.hu, MTI)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu