IN OCEANUL FUNDAMENTALISMULUI ISLAMIC (VII)

In Iran era o bunastare relativa, preturile erau accesibile. "O
singura persoana care lucreaza hraneste 10 guri�, am vazut-o
cu ochii mei, iar eu replic ca in Romania "O singura persoana
munceste zi si noapte, de luni pana duminica, si nu se poate
intretine nici pe ea insasi�.

Toata lumea iese la picnic, chiar si cei mai saraci, cu motorul
sau cu bicicletele, aglomeratie in trafic, gratarele doar cu carne
de vita si pui, chebab garnisit cu ardei iuti si rosii, nu cu mici
si bere cu alcool. La soarele puternic, naucitor, simti ca te
topesti si te scurgi pana devii un cazan cu smoala clocotita,
servesti doogh, lapte batut racoritor, rodii, abali, pepsi-cola
rece gheata. Apropo de alcool, alcoolul este oficial interzis in
Iran, dar toate barurile si restaurantele sunt bine garnisite cu
acest produs, admis pentru straini in timpul meselor, de la
care multi iranieni nu se dau la o parte. Personal, foloseam de
obicei Abgio (bere) rece ca gheata, dupa calatorii, ud leoarca
de transpiratie. De multe ori am avut nevoie de putin spirt, un
whiskey sau o vodka, pentru a curata "pufaitoarea�
(narghileaua) pe care o folosesc alternativ cei amplasati in
jurul ei, care miroase de la o posta. Am fost si eu dotat cu un
astfel de obiect pe care l-am adus acasa ca amintire, alaturi de
o traista mare de covor persan, cu care ma mandresc in fata
musafirilor, daca sunt intrebat despre aceasta minune.

Am folosit, de asemenea, vin fabricat de mine, dupa o
tehnologie personala, provenit din struguri de Shiraz (hangur)
de foarte buna calitate, folosit si la un revelion sarbatorit
impreuna cu colaboratorii si colegii iranieni, entuziasmati la
culme de ce este in stare romanul in tara lui. Pentru o noapte
plina si muzica de buna calitate, in Shiraz, mergi la restaurantul
traditional Sharzeh. Aici instrumentistii te lasa cu gura cascata
si te imprietenesti foarte usor cu ei. Cele mai mari petreceri au
loc in spatele usilor inchise in compania unor "secretare� de
lux, asa ca, daca ai un prieten iranian este foarte simplu.
Personal, preferam Ceainaria Seray-e Mehr aflata in bazarul
Vakil sau restaurantul Baba Kuhi, chiar in centru, pe Zomdu
Mare, unde puteai manca dupa pofta, pe saturate si ieftin.
Shirazul, cu antichitatile secolului IX, situat la 40 km de
Persepolis, faimos pentru sediul ceremonial al lui Darius,
mi-a fost gazda timp de 3 ani de zile, cel mai populat oras din
Iran, datand cu mai mult de 4.000 de ani in urma. Aici se
gaseste cea mai veche proba de vin din lume, veche de acum
7.000 de ani, descoperit in vase de lut intr-un sat neolitic din
muntii Zagros, la nord de Shiraz, o localitate incantatoare,
cunoscut ca fiind capitala artei, culturii si literaturii persane.
Am vizitat si am avut suficient timp in perioada sederii mele
la Shiraz sa vizitez toate locurile istorice mai importante,
conacele, cetatea, dar cel mai mult mi-a placut Moscheea
Mausoleul Shah-e-Ceragh, solicitat fiind sa dau o mana de
ajutor prietenilor mei iranieni la proiectul si montarea schelei
pentru reparatiile exterioare si acoperisurile sanctuarului a
carui fatada era acoperita cu mozaicuri de o frumusete
uluitoare. Deci mi-am petrecut multe zile libere la aceasta
moschee, desenand si studiind modalitatile cele mai simple
confectionarii si montarii schelei pe suprafata exterioara si
acoperisul cladirii. Nu mi-a fost usor, dar m-am descurcat foarte
bine, consacrand mult timp acestui lucru, avand langa mine
pe inginerul mecanic sef din uzina si o echipa de meseriasi
foarte ascultatori. Am castigat cu totii cate o suma frumusica
in riali. Pastrez si acum in memorie amintirea emotionanta a
acestei moschei, lucrari si intalniri insolite.

Sanctuarul Shah-e-Ceragh, mormantul lui Sayed Amir
Ahmad, arata absolut fabulos in intuneric. Altarul este un loc
sfant si un loc de pelerinaj. Aici vezi durere, oamenii se arunca
spre mormant, femeile plang si iranienii se roaga cu mare
profunzime, pana la transfigurarea totala a chipurilor lor.

PETRU LECHINTAN, Tarnaveni

(va urma)

Lasă un comentariu