Bogatii avem„
Natura ne-a inzestrat, dar,pe unii, nu i-a (si) educat!

Distribuie pe:

Este Romania, ca tara � cu frumuseti neasemuite si bogatii ale solului si ale subsolului � o� "Gradina a Maicii Domnului�, cum o numea un suveran Pontif? Este. Si o spun strainii, nu noi. Dar, ce folos! Sa ne referim doar la un aspect: frumusetea padurilor. Potrivit organizatiei neguvernamentale Agent Green, Romania are cea mai mare suprafata de paduri virgine, dupa Rusia (300.000 de hectare).

Din pacate, asistam � cu sau, mai ales, fara voia noastra � la fenomene, precum: paduri taiate pentru terenuri de sport, paduri taiate pentru proiecte imobiliare, paduri taiate pentru comertul ilegal cu lemn. Conform aceleiasi surse, in Parcul National Piatra Craiului, din Muntii Carpati, circa 300 de hectare de padure au fost defrisate in perioada 2004-2007. Dar in Transilvania (si nu numai), cati nu s-au imbogatit, in ultimii 23 de ani, de pe urma defrisarilor nesabuite, a comertului ilegal cu lemn?

Se spune ca autoritatile de la Bucuresti confisca anual 170.000 de metri cubi de lemn taiat ilegal. Ne-am fi asteptat ca, in urma acestor actiuni, sute de persoane sa fi infundat puscaria. Asa cum ar fi normal, pentru a descuraja fenomenul. Eroare! Din 25.000 de procese-verbale intocmite de padurari, in trei-patru ani, numai (atentie!) doua s-au soldat cu condamnari, pentru ca legea este � ca si in alte domenii � "interpretabila�.

Din pacate, desi efectele taierii padurilor sunt cunoscute � duc la alunecari de teren, inundatii, pericliteaza supravietuirea ursilor etc �, defrisarile continua. Cu toate consecintele ce decurg de aici, avertizeaza Asociatia Fondul Mondial pentru Natura.

Lasă un comentariu