Fruntasiisi„ codasiiunui sondaj!

Distribuie pe:

Ciudate mai sunt, uneori, caile, nu ale Domnului, ci ale politicii, hazardului si intamplarilor in lumea noastra romaneasca de azi! Dovada, incontestabila, ne-o ofera un recent studiu. "Potrivit cercetarii ISCOP Research, sondajul publicat in ziarul �Adevarul�, intr-un top al tarilor fata de care romanii nutresc un sentiment pozitiv al perceptiei, Germania ocupa prima pozitie, urmata de Marea Britanie si de Spania. Statele cele mai putin simpatizate de respondenti sunt Rusia (pe ultimul loc) si Ungaria�.

Perceptia pozitiva a sondajului, efectuat in perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului "Adevarul�, se refera la doua tari occidentale: Germania (84,3%) si Marea Britanie (83,5%), intr-un top al preferintelor romanesti din partea superioara, Franta (77,9%), sora latina, situandu-se abia pe locul al saselea. Cele doua tari aflate pe cele doua locuri fruntase in top sunt lideri in spatiul european, exceland prin ordine, disciplina, munca, cinste, cu ravnite locuri de munca pentru romani. De simpatiile romanilor se mai bucura, in ordine, Spania, Italia, Olanda, SUA, Belgia, Japonia, Moldova, Grecia, China, la polul opus, pe ultimele doua locuri situandu-se, in ordine, Ungaria si Rusia, reticentele, in cazul lor, fiind fatise.

Referindu-se la prima parte a clasamentului, la anumite stereotipii, istoricul acad. Constantin Balaceanu-Stolnici declara: "Germania si Marea Britanie ocupa primele doua locuri in clasamentul simpatiilor, pentru ca romanii nu cunosc trecutul tarii lor. Franta ar fi trebuit sa fie cea mai apreciata! Este mult mai aproape Franta de Romania, decat Marea Britanie si Germania. Franta a avut un rol esential in formarea Romaniei moderne. Aceste rezultate le pun pe seama faptului ca generatia de astazi nu mai stie istorie!�. Un bob zabava. Germania nazista, a lui Hitler, alaturi de Italia fascista, a lui Mussolini, au pus in mana Ungariei lui Horthy, nordul Ardealului, prin Diktatul de la Viena din 30 august 1940. Anglia lui Churchill ne-a dat in mana rusilor, dupa Al Doilea Razboi Mondial. Se uita, apoi, prea usor "antipatia cu care au fost, recent, primiti romanii in insula, starnind un scandal de amploare de teama emigrarii romanilor in Anglia�.

In privinta ultimelor doua locuri in simpatiile romanilor, lucrurile sunt clare. De cand ne stim, numai rele ne-au facut Rusia si Ungaria! Rusia "ne-a furat Basarabia de doua ori!�, ne-a rupt spinarea cu despagubirile de razboi, ne-a umplut tara de tancuri si de bolsevici-soldati, ofiteri si generali � trimisi de Moscova dupa 23 august 1944, rusii fiind cei care l-au trimis pe maresalul Ion Antonescu, in urma unui simulacru de proces, in fata plutonului de executie. Acestora le mai adaugam rapirea nordului Bucovinei, a Tinutului Hertei, sudului Basarabiei, cedate, in urma destramarii URSS, cum aminteam, Ucrainei! Sa nu mai vorbim despre ocuparea Transnistriei, de catre Armata a 14-a, despre Tezaurul romanesc neretrocedat!

In cazul celor doua codase, de pe ultimele doua locuri in simpatiile noastre romanesti, rationamentele sunt istorice. Cu greu, poate niciodata posibil, vor uita romanii crimele abominabile comise de militarii, jandarmii unguri, de autoritatile de la Budapesta, la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundu Bargaului, Aita Seaca, Turda (Podul de la Harcana), Sarmasu, Moisei, pe vremea Diktatului de la Viena (august 1940-octombrie 1944). Un contencios istoric, amplificat in acesti ani de sprijinul acordat de Ungaria amatorilor de autonomii teritoriale pe criterii etnice, ceea ce nu duce la imbunatatirea relatiei intre cele doua tari, atata timp cat chiar premierul ungar Viktor Orban mereu atata focul!

Pe locul al treilea de la coada se afla Ucraina. Ne doare necazul ei. Numai ca romanii nu uita ca "mostenitoarea� URSS, a Rusiei de azi, cu care-i acum in furci, detine nordul Bucovinei, Tinutul Hertei, sudul Basarabiei, teritorii ale noastre, romanesti!

Lasă un comentariu