Sa fim sanatosi!
SCORTISOARA „ "ARMA„ IMPOTRIVA MALADIEI PARKINSON

Oamenii americani de stiinta de la "Rush University Medical Centre�
din Chicago, citati de descopera.ro, sustin ca scortisoara, un condiment
larg folosit in toata lumea, ar putea sta la baza unei noi terapii impotriva
unei boli neurodegenerative - maladia Parkinson.
"Scortisoara este sursa unui compus chimic care poate proteja
creierul. Cand scortisoara macinata este ingerata, celulele ficatului
transforma o substanta existenta in ea in benzoat de sodiu, compus
folosit ca medicament in tratarea unor afectiuni neurologice. In studiul
nostru, efectuat pe soareci, am descoperit ca, dupa absorbtia
benzoatului de sodiu (provenit din scortisoara) in sange, acest compus
intra in creier, impiedica pierderea unor proteine cu rol protector,
normalizeaza nivelurile neurotransmitatorilor, protejeaza neuronii si
ajuta la imbunatatirea functiilor motorii. Maladia Parkinson este o boala
neurodegenerativa care afecteaza celulele nervoase dintr-o regiune a
creierului, numita substanta neagra. Degenerarea acestor celule
determina o reducere a nivelului dopaminei (un neurotransmitator),
ceea ce duce la aparitia simptomelor specifice bolii: tremuraturi,
incetinirea miscarilor, rigiditate a membrelor, probleme de mers si de
echilibru. Cauza bolii nu este cunoscuta, presupunandu-se ca un rol
important il joaca, atat factorii genetici, cat si cei legati de mediu.
Testele au aratat ca scortisoara este cu atat mai eficienta in tratarea
neurodegenerescentei specifice bolii Parkinson, cu cat este mai pura.
Pasul urmator va fi testarea acestei terapii pe pacienti umani�,
precizeaza specialistii americani.

Lasă un comentariu