Cum mai stam cu agricultura ecologica?

Distribuie pe:

Presedintelui Federatiei Nationale
de Agricultura Ecologica �
ANAE si al Asociatiei Romane
pentru Agricultura Durabila, Ion
Toncea, in declaratiile facute
redactorului Ileana Ilie de la
revista "Capital�, sustine ca
"agricultura bio a mai castigat
teren, dar mai e mult pana departe�.
Mai exact "cultivam organic
circa 450.000 de hectare,
iar pentru a acoperi cererea
interna si externa ar trebui sa
marim de sase ori suprafata�.

Din datele furnizate de Ministerul
Agriculturii si Dezvoltarii
Rurale rezulta: "Ca volum productia
eco in Romania depaseste, per total, 250.000 de tone,
in conditiile in care la inceputul
deceniului era de doar 13.000
de tone. Dar, desi suprafata cultivata
organic in Romania creste de la an
la an (este acum de peste 10 ori
mai mare decat in urma cu opt ani,
potrivit MADR), ea marcheaza volume
foarte mici comparativ cu ale
unor piete ca Ungaria sau Polonia,
sa nu mai vorbim de Germania,
care cultiva organic peste un
milion de hectare anual.�

In acelasi timp, Ion Toncea "pune
dezvoltarea greoaie de pana acum
pe seama lipsei de ajutor financiar
din partea statului pentru fermieri.
Pentru noul ciclu financiar 2014-2020
insa, subventia pe suprafata la
culturile ecologice urmeaza sa
creasca la 600 de euro/ha; numarul
operatorilor care lucreaza in
acest sistem a depasit 26.000.�

Desi romanii incep sa manance
tot mai sanatos, demonstrand ca,
consumul de produse ecologice
creste anual intre 20-30%, acesta
nu reprezinta nici 1% din vanzarile
de la noi. Astfel ca, nu stam
stralucit nici cu productia si nici
cu consumul: "Cumparam produse
eco de aproximativ 80 de milioane
de euro, de aproape 40 de ori mai
mult decat in 2007, dar sub 1% din
totalul vanzarilor din retail, fata
de Europa Occidentala, unde
ponderea depaseste 5%. Deloc
de neglijat e si pretul relativ
ridicat � mai mare cu 30%, uneori chiar dublu �, in comparatie cu al
produselor conventionale. Preturile mai mari sunt justificate prin
productiile mai mici la hectar (randamentul se reduce astfel cu 20%30%); costul ambalajelor speciale, din materiale reciclabile, plus
cheltuielile suplimentare cu certificarea ecologica, obligatorie pentru
ca un produs sa poata fi vandut sub aceasta marca pe piata
europeana. Toate la un loc majoreaza costurile de productie cu
aproximativ 60%. Asa se face ca cea mai mare parte a productiei
ecologice romanesti merge la export � 95% din productia vegetala
(inclusiv mierea de albine) si 80% din cea de provenienta animaliera
(lapte si derivate), in principal in tarile Uniunii Europene. In Europa,
vanzarile produselor verzi, care acopera o gama larga de categorii,
se va dubla in 2015, pana la 114 miliarde de euro.�

In concluzie, important e faptul ca atat productia, cat si consumul
de produse ecologice in Romania sunt in crestere cu fiecare an.
Semnificativ este faptul ca romanii inteleg, tot mai mult ca, consumul
de astfel de produse este sanatos si nu mai e un moft, chiar daca
sunt mai scumpe. De asemenea, important e si faptul ca se exporta
cantitati tot mai mari de astfel de produse, in special in statele Uniunii
Europene si nu numai, si ca statul incurajeaza si aloca bani tot mai
multi pentru producatorii bio. In acest sens, suntem sprijiniti si de
Uniunea Europeana, care a intarit ideea ca Romania poate si trebuie
sa dezvolte intens agricultura ecologica, care poate sa-i asigure o
crestere economica sigura, deoarece dispune de suprafete
importante de teren, printre cele mai mari si fertile din Europa, care
pot fi cultivate cu astfel de produse.

Lasă un comentariu