Sa fim sanatosi!
ALIMENTELE PRAJITE FAVORIZEAZA MALADIA ALZHEIMER

Distribuie pe:

Oamenii de stiinta de la Scoala de
Medicina "Mount Sinai�, din New York,
citati de descopera.ro, sustin ca exista o
legatura intre anumiti compusi chimici
regasiti in carnea si ouale prajite, dar si in
unele prajituri, biscuiti si produse de
patiserie, si unii markeri ai maladiei
Alzheimer.
"Reducerea consumului de alimente
prajite ar putea impiedica aparitia acestei
afectiuni de temut si chiar ar putea
contribui la recuperarea memoriei afectate
de Alzheimer, in conditiile in care
medicamentele curente au aplicabilitate
limitata. In studiul nostru, am cercetat
indeaproape produsii finali de glicozilare
avansata (AGE), care se formeaza cand
grasimile, proteinele si zaharul sunt tratate
termic la temperaturi inalte, acesti produsi
fiind regasiti in niveluri inalte in sunca,
pizza, carnati si burgeri. Alimentele prajite,
dar si cele preparate pe gratar sunt
daunatoare in aceasta privinta, spre
deosebire de alimentele preparate prin
fierbere. Am urmarit evolutia unui grup de
cobai hraniti cu alimente ce contineau
niveluri de AGE comparabile cu cele
regasite in dieta obisnuita in societatea
occidentala. In paralel, am urmarit un grup
hranit cu alimente ce contineau doar
jumatate din acesti compusi. Aportul de
calorii era acelasi, insa doar cobaii ce
aveau o dieta bogata in AGE aveau
probleme de memorie, invatare si coordonare,
pe masura ce inaintau in varsta.
Cobaii respectivi produceau, de asemenea,
mai putine proteine antiimbatranire,
iar creierul lor continea betaamiloizi,
proteine considerate markeri ai
maladiei Alzheimer. Rezultatele experimentelor
pe oameni au fost la fel de
surprinzatoare. Testele efectuate asupra
unui grup de persoane in varsta,
sanatoase, au aratat ca doar persoanele
cu niveluri crescute de AGE in alimentatie
aveau pierderi de memorie mai accentuate
in lunile ulterioare efectuarii studiului�,
explica oamenii de stiinta.
Ei concluzioneaza ca renuntarea la
alimentele prajite, dar si la alimentele
procesate si la produsele de patiserie ar
putea contribui la imbunatatirea performantelor
mentale si ar putea combate
"epidemia� de Alzheimer.

Lasă un comentariu