Nevoiti sa respecte regulile europene, guvernantii iau masuri!
Denumirile generice de "parizer„, "crenvursti„ sau "salam de Sibiu„, date la vanzare, doar daca respecta reteta de cand au fost create!

Distribuie pe:

Multi ani le-au trebuit guvernantilor pentru a
reglementa compozitia mezelurilor romanesti. Dar nu
ca ar fi avut ei initiativa, ci pentru ca sunt nevoiti sa
respecte regulile europene. Mai exact, Regulamentul
178/2002 al Uniunii Europene. Aceasta carte a
sigurantei alimentelor prevede � conform dr. Gheorghe
Mencinicopschi � ca un aliment este autentic numai
daca respecta reteta si tehnologia dupa care a fost
facut la inceput. In baza acestui Regulament,
Ministerul Agriculturii a pregatit un proiect de ordin,
conform caruia nu vor mai putea fi vandute sub
denumirile generice de "parizer�, "crenvursti� sau
"salam de Sibiu� decat daca sunt facute in baza
retetelor de pe vremea lui Ceausescu. "Mancam mult
mai sanatos inainte de 1989�, declara specialistul in
alimentatie, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
"E-urile au inceput sa fie introduse in alimentatie abia
din anul 1993. Atunci eram cei mai mari exportatori de
branzeturi si de mezeluri din Europa. Ideea ca am
mancat soia inainte e o mare minciuna. Pe atunci era
o legislatie care nu-ti dadea voie sa pui mai mult de
3% soia in produse. Era un contract strict�, explica
unei agentii de presa prof. dr. Mencinicopschi.
Exista insa si o veste proasta pentru cei care vor
dori sa manance sanatos. Alimentele bune se vor scumpi
pentru ca nu poti face calitate din nimic. Vorba
specialistului: "nu poti sa spui ca ai facut carnati
taranesti daca bagi E-uri in ei sau daca folosesti linie
industriala de fabricatie, in loc sa toci carnea cu barda.�
Asadar, potrivit unui proiect de ordin intocmit de
Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor,
vor putea fi numite produse traditionale romanesti si
vor putea intra in Registrul National al Retetelor
consacrate doar preparatele care respecta retetele
mai vechi de 30 de ani si STAS-urile acelor vremuri,
legate de compozitie, de calitate sau ingrediente.

Lasă un comentariu