Compensatele, fara adeverinta de la ANAF!

Distribuie pe:

Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), le-a transmis medicilor de familie sa nu le mai ceara pensionarilor cu venituri de pana la 700 de lei adeverinta de la ANAF in vederea eliberarii retetelor compensate.

Declaratia lui Busoi _ preluata de agentiile de presa _ vine in contextul in care medicii de familie au anuntat ca nu mai elibereaza retete compensate cu 90% pensionarilor cu venituri sub 700 de lei daca acestia nu aduc adeverinta de venit de la ANAF. Motivul a fost ca Ministerul Finantelor le-a imputat medicilor de familie sume semnificative pe ultimii trei ani, deoarece unii pacienti au declarat ca au venituri mici pentru obtinerea medicamentelor compensate, insa, in realitate, situatia lor fiscala depasea plafonul impus de lege.

In acest context, presedintele CNAS a precizat ca a transmis caselor judetene de sanatate ca este suficienta declaratia pe propria raspundere a pensionarului si copia dupa talonul de pensie. "Atat timp cat medicul de familie are declaratia pe propria raspundere si copia dupa talonul de pensie, se incadreaza in litera si spiritul legii. Deci nu mai e nevoie sa aduca niciun fel de adeverinta de la ANAF", a explicat Busoi, el a mai spus: "Am trimis o adresa catre Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante de a promova o hotarare de guvern care sa clarifice aceasta chestiune, si anume, sa nu mai scriem venituri exclusiv din pensie, ci sa scriem venituri fiscale generale si sa luam ca an de referinta anul anterior fiscal".

Lasă un comentariu