Etichetarea produselor:
Una scrie "pe hartie„, alta gasesti in... farfurie!

In general, cumparatorii au o
incredere oarba in ceea ce scrie
pe etichetele alimentelor. Numai
ca un studiu efectuat in 40 de
unitati fast-food si restaurante ar
trebui sa ne puna serios pe ganduri,
pentru a nu avea surprize
cand ne punem pe cantar. Un grup
de cercetatori de la Universitatea
Tufts din Boston (SUA) a avut
curiozitatea sa verifice corectitudinea
informatiilor scrise pe
etichetele mai multor produse. Ei
au masurat nivelul caloric al mai
multor sortimente de pizza, sandvi
suri, supe si alte alimente servite
in mod curent in lanturile de
restaurante. Una dintre concluzii?
Pentru aproximativ 20% din alimente,
valoarea energetica a
acestora este mult mai mare, intre
100 si 1.000 de calorii in plus la o
portie. In cazul celorlalte, diferente
intre numarul caloriilor mentionate
si numarul real este de aproximativ
10 calorii (ceea ce este mai aproape
de adevar).
Or, datorita acestui fapt, au fost
adoptate noi directive europene,
care impun o etichetare mult mai
precisa a tuturor produselor agroalimentare.
Printre altele, potrivit noilor
directive europene, valoarea nutritionala
si cantitatile de lipide, acizi
grasi saturati, carbohidrati, glucide,
proteine si sare trebuie sa apara
intr-un mod vizibil pe ambalaj, sub
forma unui tabel.
Companiile din industria alimentara au la dispozitie trei ani pentru
a se conforma noilor reguli de
etichetare (deja, majoritatea s-au
conformat). Asta si pentru ca
directiva este sustinuta si de
rezultatele unor anchete intreprinse
de Autoritatea Europeana
pentru Securitatea Alimentara,
care indica faptul ca 80% din
textele de pe ambalaje privitoare
la avantajele asupra sanatatii
oferite de produsele agroalimentare
sunt mincinoase. Altfel
spus, una scrie "pe hartie�, alta
gasesti in� farfurie!
Nu intamplator, obezitatea a
ajuns o boala in UE, inclusiv in tara
noastra!

Lasă un comentariu