CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

Jocurile video contribuie la intinerirea creierului

Practicarea jocurilor video
poate contribui la intarzierea
declinului unor functii importante
ale creierului, ba chiar l-ar intineri cel putin asa sustin specialisti de
la Universitatea Iowa, care vorbesc
despre avantajele jocurilor
video implicand agilitate mentala
pentru varstnici.
In cadrul experimentului desfasurat de cercetatori, au fost create
cateva grupe de voluntari de
peste 50 de ani (in total 700 de
persoane), carora li s-a cerut fie
sa rezolve cuvinte incrucisate pe
suport informatic, fie sa joace
Double Decision (Road Tour). Jocul,
destul de complicat, consta in
identificarea unor modele de masini,
a placutelor de inmatriculare, a
panourilor rutiere si coordonarea
informatiilor pentru trecerea la un
nivel superior, cu dificultati mai mari.
Este un joc ce necesita viteza,
flexibilitate si coordonare mentale,
scrie passionsante.be.
Participantii au fost distribuiti in
grupe in functie de varsta (50-65 si
peste 65 de ani), tipul jocului si orele
cand se practica (se recomanda
cateva ore pe saptamana), acasa si
intr-un laborator al universitatii. La
sfarsitul experimentului si dupa
evaluarea testelor specifice, rezultatul
a pus in evidenta o ameliorare
a functiilor cognitive (memorie,
atentie, gandire, rezolvarea problemelor)
la cei din grupul Double
Decision si indeosebi in privinta
concentrarii, a capacitatii de a trece
de la o sarcina mentala la alta si a
vitezei de prelucrare a informatiei.
Cu cat jocurile sunt practicate mai
mult timp, cu atat beneficiile sunt
mai evidente.

Culoarea determina felul
in care percepem mancarea

Culoarea si natura veselei si a tacamurilor influenteaza felul in care
percepem mancarea.
"Felul in care percepem mancarea este o experienta multisenzoriala
care implica nu numai gustul si textura alimentelor, ci si aroma si
aspectul�, spun autorii studiului aparut in revista stiintifica Flavour si
preluat de huffingtonpost.fr.
"Chiar inainte ca hrana sa ajunga in gura, creierul isi formeaza o
parere despre ea, lucru care influenteaza intreaga experienta
alimentara�, spun cercetatorii de la Universitatea din Oxford (Marea
Britanie). Ei au efectuat o serie de teste cu tacamuri de diferite culori,
forme, materiale si greutati, pentru a evalua impactul lor gustativ la
cateva zeci de voluntari. Culoarea rosie nu ar stimula deloc pofta de
mancare. "La rosu s-ar putea recurge pentru felurile de mancare pe
care le consuma cei care trebuie sa isi rationalizeze alimentatia, nu si
cei prea slabi�, se spune in studiu.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mancarea gustata de pe varful
cutitului are gust mai sarat decat din lingura sau furculita si ca pare
"mai pretioasa� daca se mananca cu o lingura usoara de plastic.
AGERPRES

Adevaratele cauze
ale celulitei ar fi
de natura
psihologica

Ereditatea, alimentatia, hormonii,
stresul, problemele de circulatie,
fumatul, sedentarismul � sunt tot
atatea cauze prin care specialistii
explica aparitia celulitei la femei.
Insa un psiholog venezuelean are o
parere surprinzatoare in aceasta
privinta. Potrivit Marthei Sanchez
Navarro, celulita ar fi provocata de
un traumatism din copilarie, scrie
site-ul Daily Mail.
"Emotiile noastre se pot exprima
prin simptome fizice. Un stres din
copilarie, cum ar fi de exemplu
reguli de educatie prea stricte,
limiteaza creativitatea adultului si
poate duce la aparitia celulitei�,
arata site-ul britanic.
Martha Sanchez Navarro nu este
singura care crede ca celulita poate
avea origini psihologice. "Inabusirea
emotiilor poate provoca si ea riduri�,
spune Alexander Barani, expert in
estetica. "Le recomand tuturor
femeilor sa se arate mai deschise si
sa isi exprime din plin sentimentele
pentru a evita aceste manifestari
fizice�, adauga el.
Aceasta ipoteza nu ii convinge
insa pe toti doctorii.
AGERPRES

BANCURI

Un ardelean, in calatorie in Japonia, isi cumpara
niste ochelari revolutionari, care permit sa vezi complet
goale persoanele imbracate. Iese in strada si isi pune
ochelarii. Vede pe toata lumea in pielea goala. E in
extaz! Isi scoate ochelarii: imbracate! Isi pune ochelarii:
dezbracate! Incredibil! La intoarcere, in avion, il apuca nebunia vazandu-le
pe toate stewardesele in pielea goala! Ajuns acasa, inainte de a intra,
isi pune ochelarii ca sa-si vada sotia goala. Deschide usa si o vede pe
nevasta-sa, cu cel mai bun prieten al lui, asezati pe canapea, si complet
goi. Isi scoate ochelari: tot goi. Isi pune iar ochelarii: goi! Isi scoate
ochelarii: tot goi! Furios, arunca ochelarii si urla:

- La naiba! N-am niciun pic de noroc! Abia mi-am cumparat ochelarii
astia si deja nu mai functioneaza!

***

In fata portii Raiului statea un popa si un sofer de autobuz. Vine
Sfantul Petru si zice:

- Tu, soferule, poti sa treci. Tu, parinte, mai asteapta.
Popa, indignat:

- Cum asa, Sfinte Petre? Eu care mi-am inchinat toata viata bisericii?

- Ei, si? La tine in biserica, toata lumea dormea, iar la el in autobuz,
toata lumea se ruga ...

***

Stau in casa tanara sotie, soacra, socrul. Soacra spune:

- Totul la noi e bine, avem de toate, nu ne certam, doar ca nu e varuita
casa.

Sotia:

- Care e problema, mama, avem var?

- Avem, doar ca nu avem periile necesare.
Fuge sotia la socru, ii taie barba, face din ea perii si varuiesc ele
casa. Soacra iarasi:

- Iata... casa e varuita, dar ferestrele nu sunt vopsite.

- Care e problema, mama, vopsea avem?

- Avem, dar periute nu avem.

Fuge iarasi sotia la socru, ii taie mustatile, face din ele periute si
vopsesc ferestrele. Seara. Se intoarce sotul acasa de la serviciu, si-l
vede pe taica-sau catarat in pom:

- Tata, ce ai patit, de ce stai cocotat acolo?

- Pai, fiule, nebunele astea doua s-au apucat sa faca clatite, dar
nu au oua.

Maxime celebre

- "Poate sa castige cineva din intamplare, poate sa dobandeasca
prin indrazneala, poate sa capete prin daruiala, insa nu agoniseste
decat prin truda, prin munca, prin rabdarea de a strange picatura cu
picatura.� (B.P.Hasdeu)

- "Nu exista nimic bun sau rau, numai gandirea noastra face ca
lucrurile sa arate astfel.� (Shakespeare, "Hamlet�)

- "Cine cheltuieste tocmai cat castiga nu e nici nebun, dar nici cuminte,
ci omul vesnicei nevoi.� (G,Cosbuc)

- "Adevarul este rareori pur si niciodata simplu.� (Oscar Wilde)

- "In numele iubirii fata de aproapele, ni se cere la fiecare pas sa ne
sacrificam pentru egoismele altora.� (Lucian Blaga)

- "Sa iubesti pentru a fi iubit e omenesc, dar sa iubesti pentru a iubi e
aproape ingeresc.� (A. de Lamartine)

- "Faceti danie; insa daca va este cu putinta scapati pe sarmani de
rusinea de a va cere intinzand mana.� (D. Diderot)

USTUROIUL,
PIEDICA IN CALEA CANCERULUI
DE PLAMANI

Oamenii de stiinta din cadrul
Universitatii din Australia de
Sud, citati de descopera.ro, au
constatat ca oamenii care
consuma usturoi crud, de doua
ori pe saptamana, isi injumatatesc
riscul de a suferi de
cancer de plamani.
Mai mult, acestia au constatat
ca usturoiul are capacitatea de
a reduce cu 30 de procente riscul
de dezvoltare a acestui tip de
cancer, chiar si in randul indivizilor
fumatori (fumatul fiind principala
cauza a cancerului de plamani).
Studii anterioare au sugerat
ca usturoiul poate proteja plamanii
impotriva mai multor tulburari,
existand dovezi stiintifice care
demonstreaza ca acest "aliment�
reduce sau indeparteaza alte
afectiuni maligne, precum cancerul
de colon.
"Pe langa reducerea cu jumatate
a riscului de cancer la plamani,
studiul nostru a demonstrat ca
usturoiul ar putea reduce riscul de
aparitie a tumorilor intestinale, cu
aproximativ o treime. Cei 1.424 de
pacienti care sufereau de cancer
pulmonar au fost comparati cu
4.500 de adulti clinic sanatosi.
Fiecare participant a fost intervievat
cu privire la dieta si stil de
viata, iar unele dintre intrebari au
urmarit consumul de usturoi.
Rezultatele au indicat ca indivizii
care consumau usturoi crud, de
cel putin doua ori pe saptamana,
aveau un risc mai mic de dezvoltare
a cancerului pulmonar,
chiar daca ei obisnuiau sa
fumeze�, explica specialistii.
Totusi, cercetatorii nu stiu sigur
daca si usturoiul gatit are acelasi
efect precum cel crud, insa cercetari
anterioare au indicat ca
ingredientul cheie pare a fi o
substanta chimica din componenta
usturoiului, numita alicina.
Se presupune ca aceasta are
rolul de a reduce inflamatiile din
organism, actionand ca un antioxidant
si reducand problemele
produse de radicalii liberi. In plus,
exista nenumarate studii care au
constatat ca usturoiul reduce
efectele racelii si ale malariei. (L.P.)

Lasă un comentariu