NOI CRITERII DE ATESTARE A PRODUSELOR TRADITIONALE

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna
cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
si Ministerul Sanatatii, a elaborat un ordin
de atestare a produselor traditionale, aflat in dezbatere
publica pe site-ul oficial al ministerului.
Dupa intrarea in vigoare a acestui ordin (cel mai
probabil, la inceputul lunii septembrie a.c.), producatorii
din industria alimentara din Romania nu vor
mai avea voie sa scrie pe unele alimente "produs
traditional� daca acestea sunt fabricate in serie, iar
producatorii traditionali vor trebui sa respecte anumite
conditii si criterii specifice traditionalitatii pentru a-si putea
atesta produsele obtinute in gospodarii.
In proiectul de ordin, "produsul traditional� este
definit ca fiind "un produs obtinut din materii prime
din zona de productie si care nu are in compozitia lui
aditivi alimentari, cu exceptia celor naturali, dar si
care prezinta o reteta traditionala, un mod de
productie de prelucrare si de procedeu tehnologic
traditional, care se distinge clar de alte produse
similare apartinand aceleiasi categorii�, iar prin
termenul de "traditionalitatea� se intelege "elementul
sau ansamblul de elemente prin care un produs se
distinge in mod clar de alte produse similare
apartinand aceleiasi categorii�.
Prin acelasi ordin, este prevazuta infiintarea
Registrului National al Produselor Traditionale, acesta
urmand sa se publice anual pe site-ul Ministerului
Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. "Pentru a fi atestat
ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform
unui Caiet de sarcini, care trebuie sa contina, printre
altele, numele produsului, iar acesta trebuie sa fie
unic, descrierea caracteristicilor produsului traditional,
prin indicarea principalelor insusiri organoleptice,
fizico-chimice si microbiologice, care sa defineasca
traditionalitatea acestuia, dar si descrierea caracteristicilor
materiilor prime si a ingredientelor folosite
in procesul de fabricatie. Caietul de sarcini trebuie sa
mai contina descrierea metodei de productie specific
zonala, autentica si invariabila, precum si descrierea
procesului tehnologic traditional, unde se vor trece
toate fazele de productie, inclusiv operatiunile
executate manual, referinte bibliografice cu referire la
vechimea produsului, care trebuie sa demonstreze
transmiterea unei traditii cel putin de la o generatie la
alta, si din care sa rezulte legatura istorica a produsului
traditional cu zona de productie sau o declaratie de
notorietate din partea unei asociatii a producatorilor
de produse traditionale din zona�, se precizeaza in
proiectul de ordin.

Lasă un comentariu