„PE AXA TIMPULUI"

Distribuie pe:

La Târnăveni

Nu este nimic extraordinar, nici invenție, nici vreo expediție cosmică, ci titlul unei noi cărți, a doua, a autorului Petru Lechințan, a cărei prezentare pentru public a avut loc joi, 11 noiembrie a. c., în sala de protocol a Casei de Cultură „Mihai Eminescu", devenită neîncăpătoare pentru invitații, prietenii, cunoscuții și iubitorii de carte din Târnăveni, și nu numai.

Un prezidiu cu trei deținători ai titlului de „Doctor" - domnii Nicolae Băciuț, Aurel Hancu, Virgil Pană, - cărora li s-au adăugat primarul municipiului, jurist Nicolae Sorin Megheșan, poetul Mircea Dorin Istrate, redactorul Ioan Cismaș, de la cotidianul „Cuvântul liber", și autorul, au fost și cei care au patronat și evaluat calitatea noii cărți a d-lui Lechințan.

Cei doi moderatori, prof. Emil Ciurcă și poetul Dumitru D. Silitră, au dirijat cu pricepere discuțiile, la care aleatoriu au alternat Ioan Cismaș în al cărui discurs găsim notații de regret despre locul și renumele pierdut de „Cetate a chimiei" avute de Târnăveni în urmă cu 25 de ani, despre prietenia cu autorul și rolul avut în începutul preocupărilor scriitoricești ale acestuia. A continuat discuțiile prof. dr. Virgil Pană, care a remarcat calitățile cărții prin structurarea conținutului, realismul aprecierilor față de evenimentele pe care le-a trăit și le relatează, tot mai buna calitate a scrisului său, încadrarea într-un proiect pe care îl va continua. Foarte apreciată a fost intervenția poetului Mircea Dorin Istrate, pentru comentariile despre locuitorii orașului, între care se reîntoarce întotdeauna cu bucurie, despre conținutul cărții și calitățile de fin analist și prezentator al evenimentelor, despre îmbinarea elementelor biografice cu cele ale localității, și nu numai, nu i-au displăcut reflecțiile etice și social-politice din carte, ușor de desprins și de valorificat de către cititori. De mare efect au fost versurile închinate orașului și localităților vecine cuprinse într-o frumoasă și veritabilă baladă, scrisă în mod special pentru acest moment. Laudative și argumentate au fost comentariile prolificului scriitor local Aurel Hancu, bun cunoscător și prieten cu autorul, despre aria largă a conținutului, despre remarcabilul progres în scrisul domnului Lechințan, despre posibilitatea extinderii, ca lucrări separate a unor părți din carte. Cea mai competentă evaluare calitativă a cărții a venit din partea scriitorului și îndrumătorului fenomenului cultural al județului, domnul Nicolae Băciuț, care remarcă noul rol, cel de adevărat corespondent al Târnăveniului pentru presa județeană, sprijinul acordat în structurarea și editarea cărții, progresul făcut de autor în ale scrisului, că noua creație este o carte bună, o carte-document, prin care își face pe merit loc în rândul scriitorilor. Apreciază o veritabilă „renaștere" înregistrată în ultimul timp pentru viața culturală a municipiului, în contrast cu declinul său economic.

Pe parcursul manifestării, au fost perfect integrate cele două momente artistice ai căror protagoniști au fost grupul folk „Anotimpuri", format din Smaranda și Eneea Gherman, din Reghin, care au transpus în cântecele lor versuri ale poeților mureșeni, precum și măiestria interpretativă a lui Ștefan Csjievska, în lectura textelor selectate.

Au fost binevenite precizările și comentariile făcute despre carte și autor de către primarul Sorin Megheșan, de către ing. dr. Vasile Cerghizan și preotul Eugen Gligor, atât pentru calitățile profesionale, cele de cronicar al urbei noastre, cât și de cetățean și bun creștin. În mod firesc, finalul acțiunii i-a revenit autorului Petru Lechințan, adresând mulțumiri pentru aprecierile față de cartea sa, cât și pentru participarea la acest moment special și unic din viața și activitatea sa.

Lasă un comentariu