S.O.S. SURDO-MUŢI

Distribuie pe:

Ambulanța Samaritanus împreună cu Asociația Surzilor din România filiala Mureș, a prezentat în data de 11 noiembrie 2014, pe strada Budiului nr. 101, în Târgu-Mureș, proiectul comun „S.O.S. SURDO-MUŢI".

Se cunoaște în toate țările europeene faptul că problema accesului surdo-muților la apelul de urgență este o misiune cu impact social major. Pentru a stopa discriminarea, la nivel politic s-a adoptat Declaratia Scrisă nr. 35/2011 semnată de un număr record de 480 de membri ai Parlamentului European, care obligă statele semnatare să asigure accesul la apelul de urgență și prin mesaje-text, nu doar prin apel vocal, sistem care ar rezolva accesibilitatea surdo-muților la apelul de urgență.

Cu toate acestea, în momentul de față nu există o modalitate ca această categorie de persoane să poată accesa serviciile de urgență, iar dezavantajele soluției utilizării tehnologiei 3G sunt cele legate de costuri ridicate, lipsa acoperirii pe întreg teritoriul, necesitatea prezenței permanente a unui interpret al limbajului mimico-gestual și cele legate de starea de sănătate a apelantului.

Este cunoscut faptul că acest segment de populație defavorizat este activ social. Activitatea lor zilnică se desfășoară fără a fi necesară prezența unui însoțitor. Este cunoscut, de asemenea, că la acești oameni capacitatea de comunicare este redusă la limbajul mimico-gestual, și lipsa prezenței unui vorbitor lângă ei îi pune în situația de a nu putea solicita ajutor în situații de urgență.

În acest context, Serviciul de Ambulanță Samaritanus din Târgu-Mureș a dezvoltat un sistem de comunicare și avertizare în timp real, care se încadrează în standardul Total Conversation - Sign, Type and Speak, sistem ce asigură autonomia unei persoane cu deficiențe de auz și vorbire în a solicita ajutor de urgență independent, prin mesaje generice predefinite. Mesajele predefinite sunt specifice fiecărei situații de urgență, conțin informații vitale pentru sănătatea utilizatorului, cât și locația acestuia. Problema tehnică pe care o rezolvă aplicația este aceea de a permite persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire apelul direct și personal, prin mesaje generice predefinite, către un dispecerat, dacă acestea se afla într-o situație de urgență.

Samaritanus Ambulance

Romania Târgu-Mureș, Budiului 101

Tel.:+40365400800 Fax: +40365430810 Mob.+40767003322

www.samaritanus.ro

e-mail: info@samaritanus.ro

Lasă un comentariu