Aproape trei sferturi din venit se duce pe mâncare și plata facturilor!

Distribuie pe:

Conform datelor Institutului Național de Statistică suntem tot mai săraci: veniturile populației, ca medie lunară pe familie, au fost, în trimestrul al doilea, de 2.452 de lei, cu 25 de lei mai puțin decât în primele trei luni ale anului. Aproape trei sferturi din venit se duce pe mâncare și plata facturilor.

Nu e rost de economii pentru români: cheltuim lunar 2.155 de lei, adică foarte puțin sub cât câștigăm. Venitul mediu lunar care a revenit unei persoane a fost de 919 lei.

… În schimb, amenzile, mai mari, de la 1 ianuarie 2015!

Dacă ești prins vorbind la telefon în trafic, amenda este de 195 de lei. Iar dacă parchezi în loc nepermis, rămâi fără 400 de lei.

Cum se calculează amenzile? În puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta va crește de la 1 ianuarie 2015 la 975 de lei, înseamnă că după Revelion șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulație rutieră. Mai exact, vor plăti câte 97,5 lei pentru fiecare punct încasat. În raport de gravitatea contravențiilor comise, sancțiunile încep de la 195 de lei și pot ajunge la 1.950 de lei. Vor fi, în total, potrivit Codului Rutier, patru clase de contravenții, fiecare amendată gradual, în funcție de cât de serioasă e fapta. Pe scurt, dacă încalcă regulile de circulație cuprinse la clasa I, șoferul e penalizat cu 2 puncte sau 3 puncte amendă, la clasa a II-a, penalizarea este de 4 sau 5 puncte, la clasa a III-a de la 6 la 8 puncte amendă, iar la clasa a IV-a de la 9 la 20 de puncte amendă.

Un singur exemplu: lipsa centurii de siguranță va fi pedepsită cu două puncte de penalizare și o amendă de 195 la 300 de lei. Aceeași sancțiune este valabilă și pentru oprirea în loc nepermis, depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentară sau circulația pe „interzis".

Lasă un comentariu