Controlul factorilor de risc stă la baza prevenției diabetului zaharat de tip 2

Distribuie pe:

Diabet zaharat de tip 2, o formă de diabet cunoscută în trecut ca o boală metabolică a persoanelor trecute de 30 de ani, este tot mai des întâlnită în rândul tinerilor, adolescenților și copiilor.

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune metabolico-nutrițională, caracterizată prin anomalii ale metabolismului glucidic. Netratată corespunzător, boala poate duce la o serie de complicații severe, precum: infarctul miocardic acut, atacul vascular cerebral, boala renală diabetică, diferite afecțiuni oftalmologice (anomalii ale corneei, glaucom, cataracta și afectarea nervilor de la nivelului ochiului), neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Deși evoluează fără simptome pe parcursul mai multor ani, specialiștii susțin că poate fi depistat din timp prin verificarea periodică a glicemiei.

Odată apărut, diabetul se menține toată viața, avertizează medicii specialiști. Vestea bună este că boala poate fi atât prevenită, cât și amânată, prin adoptarea unor comportamente sănătoase și prin controlul factorilor de risc. Potrivit experților Federației Internaționale de Diabet, atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea sedentarismului ajută la diminuarea riscului de diabet zaharat. Cifrele arată că practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mișcare moderată - înot, dans, mers pe bicicletă -, poate reduce cu până la 40% riscul de diabet zaharat de tip 2.

Cum obezitatea și, în special, obezitatea abdominală favorizează instalarea diabetului zaharat de tip 2, specialiștii recomandă monitorizarea permanentă a kilogramelor, pentru menținerea unei greutăți sănătoase. De asemenea, alimentația joacă un rol extrem de important în prevenirea și controlul diabetului zaharat. Astfel, se recomandă o dietă variată și bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, orez brun, pâine integrală cu semințe, pește și nuci. Per ansamblu, adoptarea unor comportamente sănătoase poate preveni 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2.

Acest material este oferit de reprezentanții Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Mureș, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!". Inițiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 și își propune să promoveze, în rândul populației, importanța alimentației sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat și pentru menținerea sub control a valorilor glicemice.

Lasă un comentariu