Reuniunea culturală „Schitul numelui"

Distribuie pe:

La Sărmașu

În zilele de 21-23 noiembrie, au avut loc la Sărmașu, Zilele Bibliotecii orășenești - „Liviu Rusu". Debutul s-a făcut printr-o reuniune culturală sugestiv intitulată „Schitul numelui", după volumul poetului mureșean Valentin Marica, până nu demult redactor, senior editor la Studioul de Radio Târgu-Mureș. Motivația este ușor de găsit. Originar din Zoreni (Bistrița-Năsăud), poetul și-a făcut studiile liceale la Sărmașu, astăzi Grupul Școlar „Samuil Micu". Valentin Marica nu a uitat niciodată frumusețea acestor locuri și pe oamenii săi, adesea constituind teme în emisiunile sale radio. Acest spațiu a devenit locul a numeroase confruntări culturale alături de Nicolae Băciuț, ambii cetățeni de onoare ai orașului Sărmașu. De aici și ideea unui concurs de interpretare poetică „Lecția de vise", un adevărat regal de recitări. Nu putem trece cu vederea că amândoi au creații închinate acestui oraș. Momentul corespunde și retragerii din activitate a lui Valentin Marica, cel care își asumă autorizatul rol de moderator, un comperaj de excepție al editorului, încă un moment de etalare a profesionalismului său și a calităților sale retorice, prilej de înregistrare pentru ca apoi să fie difuzat în eter.

Concursul a fost organizat cu elevi ai școlilor gimnaziale din localitățile: Mociu, Cămărași și Cătina (jud.Cluj), Gimnaziul „Sf. Petru" din Sânpetru, Gimnaziul „Ovidiu Iuliu Moldovan" din Vișinel și Grupul școlar „Samuil Micu din Sărmașu. Îndrumători de excepție în arta interpretativă, prof. Nicoleta Berciu (Mociu), prof. Nuțiu Daniel, prof. Ciucaș Ana, înv. Felomena Bucur (Cămărașu), prof. Crina Șerban (Cătina), prof. Diana Pintecan (Sânpetru), prof. Corina Brândaș, Florentina Sebeșan (Vișinel) și prof. Ioan Șerban (Balda). Rând pe rând s-au perindat prin fața microfonului elevii, cu emoții și curaj în prima probă de actorie, dând la iveală frumusețea cuvântului așa cum o deprindea cu mulți ani în urmă elevul Valentin Marica, un minunat arc peste timp, fapt dovedit și prin numărul mare de oameni de seamă ai cetății, evoluția cea mai strălucită în acest sens avându-o inegalabilul actor Ovidiu Iuliu Moldovan, de loc din satul Vișinelu.

A urmat apoi o ploaie de diplome atribuite pe clase și locuri, precum și cadouri constând în cărți de poezie ale autorilor prezenți, și altele, între care Sărmașu - file de monografie, volum avându-o ca autoare pe bibliotecara Dinuca Burian. Premiile au fost stabilite de un juriu format din: Nicolae Băciuț (președinte), Lazăr Lădariu, Dimitrie Poptămaș, Ioan Mocean, Dinuca Burian, Moca Rudy și Ani Teglaș și au fost acordate după cum urmează: clasa a IV-a, I - Maria Mocean (Sânpetru), II - Anca Marina (Cămărașu), III - Alexandra Cătinean (Sânpetru); clasele V-VI, I - Alina Uțiu (Cămărașu) și Codruța Jucan (Sărmașu), II - Traian Sălăgean (Balda), Aura Saxon și Rareș Bărăian (Balda): clasele VII-VIII, I - Lavinia Rad (Sărmașu) și Diana Turdean (Cătina),

II - Paula Harfaș (Mociu), Valentina Biligan (Cătina) și Raluca Moga (Vișinel), III - Răzvan Imbuzan și Cristian Ban (Mociu), Cristian Szekely (Cămărașu), și Mădălina Hulpe (Vișinel). S-a mai acordat un premiu I pentru liceana Odette Tökés (Sărmașu). Cinste lor și felicitări!

În partea a doua a reuniunii, împreună cu Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al ASTRA, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber", am resimțit apropierea de Ziua Națională a României - 1 Decembrie și semnificația ei istorică. Domnia sa a prezentat un minunat eseu „Poezia Unirii", alcătuit din poeme mai puțin cunoscute, dedicate evenimentului.

Un moment aparte l-a constituit întâlnirea cu doamna Liana Marta Rusu, fiica profesorului clujean Liviu Rusu, al cărui nume este înscris pe frontispiciul bibliotecii în semn de apreciere pentru locurile natale, astăzi patron al cuvintelor găzduite de instituție. A venit însoțită de Ioana, nepoata profesorului. Într-un dialog provocat de scriitorul Nicolae Băciuț, doamna Liana a evocat unele momente legate de anii copilăriei petrecuți la Sărmașu, unde urmează clasele primare, urmate de studiile la Bistrița, universitare la Cluj, stagii de specializare la Leipzig, Berlin și Hamburg, doctoratul în estetică la Sorbona, momente mai importante din cariera universitară. Pasiunea sa a fost cărțile și studenții, a fost un orator înflăcărat. A avut și obstrucții de ordin politic. S-a luptat cu viața, fiind un caracter puternic și lucid până la sfârșitul ei. A venit și o propunere pentru constituirea la Sărmașu a unui fond de carte din biblioteca profesorului, în ideea în care ar fi înființat aici un centru cultural reprezentativ pentru Câmpia Transilvaniei. În final, a prezentat și a donat bibliotecii ultimul volum de restituiri, Opere, vol. IV, apărut la Editura Academiei Române, care cuprinde lucrările Sensul existenței în poezia populară română și Viziunea lumii în poezia noastră populară, prima și în versiune franceză.

Prezentările de cărți au continuat cu antologia de maxime și cugetări a gazdei reuniunii culturale, bibliotecara Dinuca Burian, intitulată „Fascinația cărții" (Târgu-Mureș, Editura Nico, 2014), prefațată de scriitorul Nicolae Băciuț. Prezentarea a fost făcută de Dimitrie Poptămaș, care a subliniat faptul că autoarea este la a doua carte, prima fiind Sărmașu - file de monografie, în variantă nouă, apărută tot în acest an. Este o carte care se potrivește bine preocupărilor sale bibliologice.

În continuare, Dimitrie Poptămaș, a subliniat faptul că Fundația Culturală „Vasile Netea" pe care o conduce a împlinit în acest an două decenii de activitate, fiind sărbătorită nu demult, prilej cu care au apărut cărțile: Catalogul publicațiilor…, Vasile Netea, Pentru Transilvania vol. I-II, Melinte Șerban, Trei iluminiști din Câmpia Transilvaniei - Gheorghe Șincai, Petru Maior și Vasile Pop, precum și lucrarea sa, volumul al doilea din Philobiblon mureșean, intitulat „O viață printre oameni și cărți". Câte un exemplar din fiecare carte a fost donat Bibliotecii orășenești „Liviu Rusu". Tot cu acest prilej a fost prezentat de către Rudy Moca volumul Oarba de Mureș - pământ însângerat, avându-i ca autori pe prof. Grigore Raț și inst. Gheorghe Cinca în versiune română și rromani. Cartea a fost donată bibliotecii, cât și participanților la reuniune.

Nu putem să trecem cu vederea minunata expoziție cu vânzare de origami a elevei Albert Ildikó. Nu am putut să-mi închipui până acum că, în afară de cuvinte și imagini, hârtia poate ascunde atâtea frumuseți prin formele obținute prin împăturire. Am devenit și eu proprietarul unui splendid coș cu flori la o valoare simbolică cu care mi-am împodobit un galantar cu lucruri de preț.

Toate activitățile s-au desfășurat în această primă zi în prezența primarului Ioan Mocean. Domniei sale i-au aparținut cuvântul de deschidere și de încheiere, dovadă a prețuirii cărții și culturii în tânărul oraș - Sărmașu, precum și a oamenilor pe care și-i apropie în realizarea proiectelor acestui scop.

Am petrecut aici o zi cu mare încărcătură spirituală. A fost efortul împreunat al mai multor instituții care merită a fi amintite: Studioul de Radio România Târgu-Mureș, Primăria Sărmașu, Biblioteca „Liviu Rusu", Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Fundația Culturală „Cezara", Centrul de Studii Literare „Grigore Vieru", Revista „Vatra Veche" și Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș. Cinste lor!

Lasă un comentariu