Dascăli mureșeni - ADRIANA MICU

Distribuie pe:

Câți dintre noi n-am trecut și prin încercări nereușite, care, mai apoi, prin sârguință și voință, s-au transformat în bucuria reușitei. Nu fără temei se spune că „Încercarea moarte nu are."

Printr-o asemenea încercare a trecut și Adriana Micu, pe numele ei de fată Băjan, care din aiudeancă a devenit târgumureșeancă prin căsătoria ei cu Vasile, fost slujbaș la Consiliul Județean Mureș, o persoană de-a dreptul fantastică prin felul ei de a se impune publicului în general.

Actor trebuia să devină profesional Vasile Micu, dar... Deci, Adriana Micu s-a născut pe meleagurile județului Alba, în orașul Aiud, în 7-a zi a lui septembrie 1955, părinți fiindu-i Ion și Ana Băjan. Familia se va muta în orașul Victoria, pentru o anumită perioadă de timp, după care urmează stabilirea la Târgu-Mureș. Aici, în orașul de pe Mureș, la Școala Generală nr. 1, din cartierul Mureșeni, își începe studiile primare și cele elementare. Firesc, după absolvirea a opt clase, se îndreaptă spre Liceul de fete „Unirea". Având diploma de maturitate, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Chimie Industrială și Alimentară din Iași. Are ghinion și încercarea ei de a fi studentă nu dă roade. În atare situație, se angajează la Combinatul de Îngrășăminte Chimice din Târgu-Mureș, pe post de primitor-expeditor la Expediții Adex. În tot acest timp nu renunță la ideea de a urma studii superioare. Fiind o fire tenace, se pregătește, învață-învață pentru un alt examen de admitere la facultate.

De data aceasta alege ca loc de studii superioare Târgu-Mureșul, în care funcționa Institutul Pedagogic de 3 ani. Încrezătoare se prezintă la examen și încercare reușită. Devine studentă și în 1979 avea diplomă de profesor. Primește repartiție în comuna Berzunți, județul Bacău, ca profesor de fizică-chimie, lăsându-și soțul să numere zilele cât va fi… burlac. Nu rămâne mult la școala din Berzunți fiindcă în 1980 obține transferul la Școala Generală din Iclandu Mare, comuna Iclănzel.

Urmează un adevărat tur de forță pentru Adriana Micu. Pe rând va funcționa la școlile din Fărăgău (unde a fost detașată), Cristești, după obținerea definitivatului în învățământ se titularizează aici; la școlile nr. 17 și 20 din municipiul Târgu-Mureș. În prezent funcționează la Școala Gimnazială din comuna Cristești. De-a lungul anilor, profesoara Adriana Micu a fost dirigintă, s-a preocupat de prevenirea consumului de etnobotanice în rândul elevilor, a fost membră în comisiile de metodica predării științelor reale și în consiliile administrative. Fiind către sfârșitul carierei didactice, Adriana Micu se pregătește de momentul ieșirii la pensie, de cel în care va deveni bunică, fiica Alexandra Chirilă (absolventă a Universității „Petru Maior", Târgu-Mureș, mașter în resurse umane) va deveni în curând mamă. O biografie de dascăl mureșean, redată în datele ei definitorii.

Lasă un comentariu