Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) prelungește la nesfârșit termenul scadenței până ce vor dispărea cei care le revendică

Distribuie pe:

- Interviu cu dl. ing. Popa Octavian, fost primar al municipiului Târnăveni -

- Profit de vizita la Târnăveni (participând la evenimentul cultural legat de lansarea cărții „Pe axa timpului" - autor Petru Lechințan), și vreau să discutăm despre ultima dumneavoastră intervenție în sprijinul basarabenilor și a moștenitorilor acestora.

- Într-adevăr, am participat în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș la întâlnirea președintelui Autorității Naționale pe Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băieșu, împreună cu prefectul Județului Mureș, dr. Vasile Oprea, cu titularii de dosare de despăgubiri constituite în temeiul legilor fondului financiar: Legile nr. 10/2001, nr. 9/1998 și 290/2003

- Cum ați aflat de această întâlnire?

- Am citit comunicatul Instituției Prefectului - Județul Mureș, publicat în cotidianul „Cuvântul liber" (sunt un cititor fidel de foarte mulți ani). În plus, m-a onorat invitația telefonică venită din partea Prefecturii. A fost salutară inițiativa domnului prefect Vasile Oprea de a organiza o astfel de întâlnire.

- Ce s-a întâmplat în sală?

- M-a impresionat numărul foarte mare de persoane care au venit, cred, cu speranța că așteptările lor vor lua sfârșit într-un termen rezonabil. Avea să fie, însă, o mare dezamăgire! Calvarul lor va dura încă mult timp de acum încolo, mulți nu vor mai apuca ziua în care să-și vadă despăgubirile primite.

- Ați avut o intervenție, bănuiesc, așa după cum vă cunosc de foarte multă vreme!

- Desigur. M-am referit la problematica legată de Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietatea acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia. Legea a fost publicată în prima formă în Monitorul Oficial nr. 505/14 iulie 2003. De atunci cei îndreptățiți din județul Mureș, inclusiv din Târnăveni, au depus cereri însoțite de acte justificative la Comisia de pe lângă Instituția Prefectului - Județul Mureș. Desigur, pe parcurs s-au mai adus completări, așa cum prevede legislația în vigoare. În septembrie 2006, un lot de 26 de dosare din județul Mureș, în care figurau mai mulți moștenitori, a fost expediat la București, la Comisia de pe lângă Instituția Prefectului Municipiului București.

- De ce acolo?

- Așa prevedea art. 5(2) din Legea nr. 290/2003 în cazul existenței mai multor moștenitori. La București urma să se facă evaluarea despăgubirilor pentru fiecare dosar în parte.

- Și ce s-a întâmplat?

- Nimic important în afară de faptul că s-au mai tot cerut alte și alte acte în completarea dosarelor! Culmea este că, după aproape 6 ani, mai precis, în decembrie 2011, tot lotul de dosare este returnat la Comisia Județeană de pe lângă Instituția Prefectului - Județul Mureș!!

- Motivul?

- Chipurile, a fost o interpretare greșită a Art. 5(2) din Legea nr. 290/2003!

- Și mai departe?

- Cu mare greutate se reface comisia de evaluare județeană și se reușește ca în 2013 să se emită câteva hotărâri de evaluare.

- Înseamnă că lucrurile vor decurge normal de acum încolo?

- Nici vorbă! Apar acte normative care blochează speranțele oamenilor:

- Ordonanța de Urgență nr. 10/2013 ce prevedea o plată a despăgubirilor, eșalonată pe 10 ani! (avea să fie declarată neconstituțională de către CCR).

- Ordonanța de Urgență nr. 10/2014, care suspendă pe 6 luni emiterea de Hotărâri de evaluare a despăgubirilor de către Comisiile Județene, precum și plățile voluntare de către ANRP.

În plus, ANRP atacă în instanță toate drepturile dobândite de către cei îndreptățiți pe motiv că nu are fonduri alocate prin bugetul de stat.

- Pentru unii băieți deștepți au fost fonduri de zeci și zeci de mii de euro!

- Este foarte clar că nu s-a dorit să se achite despăgubirile către muritorii de rând!

- Ce a zis directorul ANRP, George Băieșu?

- Am mai făcut precizarea că cei mai tineri basarabeni care au reușit să plece în România în 1944, când începea instalarea autorităților sovietice, au acum peste 70 de ani! Cât timp să mai aștepte? Au nevoie de medicamente, pensiile nu le ajung!

Domnul director George Băieșu a recunoscut că vechile conduceri ANRP au făcut jaf și că unele dosare „deochiate" au fost oprite de la plată. Dar vestea cea mai proastă pe care a dat-o este că se lucrează la o nouă legislație, care să facă ordine și că plata se face în următorii 5 ani! Cu asta chiar s-a terminat orice speranță!

- Ați făcut până acum intervențiile la nivel înalt?

- Nenumărate intervenții am făcut la președintele României, primul ministru al Guvernului României, președinții celor două camere ale Parlamentului României. Toate răspunsurile au fost în doi peri… Nimic bun!

- Înseamnă că răbdarea oamenilor a ajuns la limită!

- Confirm acest lucru, mai ales că sunt și acum sunat de foarte mulți oameni dezamăgiți.

Lasă un comentariu