Reprezentantul minorității, șef al statului

Distribuie pe:

- Absolut de neînchipuit în alte țări

- Învățământul german aparține sistemului educațional român. Iohannis cântă din inimă Imnul României

- Drapelul României în bernă, în județele secuiești, fapt ce ar trebui pedepsit penal.

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

„Momentul istoric… În ultimul timp adjectivul istoric și-a pierdut adevăratul sens al cuvântului. A avut loc, însă, un eveniment care a redat valența acestei noțiuni."

„Istoric este, înainte de toate, faptul că, pentru prima oară, un reprezentant al minorității germane devine șef al statului. În al doilea rând, ceea ce în Polonia, Cehia sau Slovenia ar fi absolut de neînchipuit, în România, printr-o dezarmantă de la sine înțelegere trece fără vreun impediment în cotidian."

După mai multe valuri de emigrare, scrie cotidianul german, au rămas în țară numai 36.000 de cetățeni români aparținând minorității germane. „Cu toate acestea învățământul german, parte integrantă a sistemului de educație românesc, s-a menținut de-a lungul istoriei, beneficiind neîntrerupt de cea mai bună reputație (ungebrochen den besten Ruf). Klaus Iohannis este profesor de liceu."

Este foarte important, acum, ca România, aflată la periferie, să se apropie, în continuare, de Centrul Europei.

La aceasta, F.A.Z.-ul adaugă o frază sofisticată: „Năluca hodorogită a tutelei străine, germane, pe care primul-ministru V. Ponta a lansat-o și lăsat-o să bântuie în timpul campaniei electorale, este în accepțiunea românilor derizorie." Nu este o noutate. În România, Germania are un „renume demn de luat în seamă." Cancelarul Angela Merkel se bucură de o mare popularitate. Spre deosebire de Grecia sau Italia, de pildă, „românii nu o drăcuiesc, ci mai degrabă ar fi dispuși să o urmeze." Rezultatul alegerilor a confirmat și „întărit dorința românilor de a-și consolida ancorarea în Europa, nu în China sau Rusia."

Este deosebită și „demnă de apreciat, tot sub aspect istoric, intervenția patriarhului ortodox Daniel în favoarea protestantului Iohannis, despre care Ponta a afirmat că nu este un român veritabil și nici ortodox." După cum ne asigură românii, scrie presa germană, „Iohannis vorbește fără cusur și fără nici un accent străin românește; există o ușoară nuanțare ardelenească - mod de exprimare chibzuit (pe îndelete), caracteristic românilor din regiune, care se deosebește de al lui Ponta și al celorlalți politicieni din București care trăncănesc precum melița."

De asemenea, Iohannis a cântat cu dragă inimă Imnul de stat al României în fața camerelor de luat vederi la provocările lui Ponta, care susținea că acesta nu ar cunoaște nici măcar textul.

România merge pe drumul ei propriu. Analizând situația din țările de la Marea Neagră, P. Müller afirmă, punând degetul pe rană: „Sprijinul României din partea U.E. e marginal. Prin comparație cu Polonia, 67 miliarde, România beneficiază doar de 25 miliarde (începând cu anul 2007). Uniunea Europeană nu are o strategie clară pentru România și Bulgaria. UE ar trebui să se întrebe de ce salariul pe cap de locuitor este mai mic decât cel din Bielorusia, supusă de ani de zile boicotului european."

În același sens, cotidianul Die Welt care uzează de aceeași sintagmă românul-german sau românul de etnie germană, salută victoria istorică a României, făcând un apel în vederea concretizării sprijinului promis de cancelarul german Angela Merkel și președintele Germaniei I. Gauch.

Cotidianul Die Zeit titrează: „Românul de origine germană… un fapt senzațional." Deutsche Welle susține că „poporul are dreptate." Titluri asemănătoare apar și în celelalte cotidiene și publicații germane, precum Frankfurter Rundschau, Main Spitze, Der Spiegel, Focus Die Press, Der Standard, Handelsblatt etc.

Și, din nou, în noianul de informații ale presei germane cuprinsă de euforie, un neamț P. Reisse, care pune degetul pe rană: „Mi-e rușine ca german de modul în care au fost criticați românii nu de puține ori… Ei ne respectă pe noi ca pe niște sfinți, iar noi îi tratăm pe ei ca pe niște paraziți… România are în mod deosebit dreptul de a se afla în EU. Pur și simplu aparține Europei!... Am vizitat România, poporul e prietenos, gata să-ți sară în ajutor din inimă… să-i ajutăm și noi! Am fost surprins de inscripțiile bilingve pe șosele, acolo unde locuiește populația minoritară. Ce gest nobil, european! Românii au stil!"

În acest context apare știrea abominabilă privind arborarea în bernă a Drapelului în județele secuiești. Asemenea fapte în Germania ar fi extrem de grave - acțiuni antistatale, pedepsite penal. Dar în primul rând este o problemă de bun simț. Extremiștii maghiari își discreditează propria națiune!

Lasă un comentariu