FILIALA UNIUNII SCRIITORILOR MUREȘ, LA BILANȚ

Distribuie pe:

Vineri, 5 decembrie 2014, la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureș, în cea de-a doua zi, în cea de a doua ediție a simpozionului „Literatură, discurs și dialog multicultural", membrii Filialei Mureș a Uniunii Scriitorilor au fost invitați să participe la acordarea premiilor literare pentru cărțile membrilor, apărute în anul 2013.

În prezidiul adunării scriitorilor au luat parte prof. univ. dr. Cornel Moraru, lector universitar, dr. Eugeniu Nistor și dr. Marius Pașcan.

La eveniment au fost invitați să ia parte scriitori din județele Mureș, Bistrița-Năsăud și Sibiu. În deschiderea întâlnirii anuale, lector universitar dr. Eugeniu Nistor, director al Editurii „Ardealul" a Uniunii Scriitorilor din România, după ce a mulțumit pentru efortul tuturor celor care au venit de la distanță, spunea: „Întotdeauna a fost o relație între literatură și comunicare.... Cel mai reprezentativ comunicator a fost Aristotel, noi considerându-l pe Aristotel, dincolo de faptul că a fost un mare filosof, un mare estetician, autor al celui mai de seamă tratat de retorică." Exemplele au continuat cu Victor Hugo, un alt nume mare de comunicator, și cu Albert Tofler. „Cred că relația dintre literatură și comunicare a existat și există, indiferent cum vor evolua mijloacele de comunicare."

După această introducere, prof. univ. dr. Cornel Moraru a dat citire numelor celor care au fost premiați: Gheorghe Perian (critică și istorie literară), Ioan Găbudean (poezie), Ion Nete (proză scurtă).

Apoi, juriul, format din prof. univ. dr. Cornel Moraru, prof. univ. dr. Iulian Boldea și lector universitar dr. Eugeniu Nistor, a mai acordat Diplome de Excelență, la împlinirea vârstei de 85 de ani, și, respectiv, 75 de ani, pentru întreaga lor activitate consacrată literaturii, pentru îndelungata activitate scriitorilor Zeno Ghițulescu și Lazăr Lădariu.

În cadrul întâlnirii anuale au mai luat cuvântul Gheorghe Perian și Lazăr Lădariu, care au mulțumit pentru acordarea premiilor.

În cea de a doua parte a întâlnirii a avut loc un recital de poezie în cadrul căruia au citit din creația proprie: Zeno Ghițulescu, Ion Găbudean, Emil Dreptate, Melania Cuc, Ana Maria Crișan, Lazăr Lădariu, Constantin Nicușan, Adrian A. Giurgea, George Nimigea și Eugeniu Nistor.

Secretarul Filialei Mureș a Uniunii Scriitorilor, Eugeniu Nistor, a mulțumit tuturor și le-a urat „Sărbători fericite!" și la „La mulți ani!".

Lasă un comentariu