În România sunt și angajați… foarte săraci!

Distribuie pe:

Premierul Victor Ponta se lăuda recent, la un post de televiziune, cu faptul că, în România, Guvernul său a creat 150.000 de locuri de muncă. Ei și?

Cel mai recent raport al Ministerului Muncii - citat de mai multe ziare și agenții de presă - cu privire la veniturile brute realizate de români, arată că peste 2,6 milioane de angajați - adică jumătate dintre cei care lucrează cu forme legale - au venituri de cel mult 1.000 de lei pe lună. Dintre aceștia, 1,9 milioane lucrează cu normă întreagă, restul funcționând cu program redus, drepturi de autor sau convenții civile.

Potrivit analistului economic George Vulcănescu, e o idee total greșită că, dacă ești angajat, ai scăpat de grija zilei de mâine. Aproape 3 milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei. Oamenii ăștia nu consumă, nu-și pot face credite, abia își duc traiul! Acesta-i adevărul, domnule premier Ponta!

În România, cele mai mici salarii sunt în domenii precum cel bugetar, servicii, confecții, industria alimentară, industria textilă sau industria de pielărie. Aici, să ai leafă de 1.000 de lei pe lună este lux.

O altă constatare. Experți ai Consiliului Fiscal estimează că 1,45 milioane de persoane lucrează fără forme legale, iar acest fenomen - munca la negru - a ajuns să coste statul peste 4 miliarde de euro pe an, respectiv suma pierdută din lipsa colectării de impozite pe venit și contribuții sociale pentru munca nedeclarată.

Lasă un comentariu