Încet, încet, hoții, „trimiși" din hotelurile și vilele de lux în… dosul gratiilor!

Distribuie pe:

Hoția, stârpită, în România?!

De 25 de ani, în România s-a furat (se fură și acum!) „pe rupte", fără a-i trage nimeni la răspundere pe făptași. Doar „găinarii" dormeau, în pușcării, câte doi în pat. Nu și mahării (miniștri, înalți funcționari, politicieni, parlamentari, oameni de afaceri etc.), care, sub diferite pretexte - dar, mai ales, beneficiind de o „imunitate" ce a încurajat hoția, s-au apărat unii pe alții la adăpostul acesteia (de care se mai uzează și acum!), demonstrându-le cetățenilor de rând că prevederea conform căreia: „Nimeni nu-i mai presus de lege" se aplică selectiv; că este vorbă-n vânt.

Iată, însă, că, în ultima perioadă, sub presiunea forurilor europene, dar și a nemulțumirilor populației (votanții de ieri, de azi și de mâine), lucrurile au început să se schimbe, să ia o turnură spre normalitate. Ca tot mai mulți „penali" să fie trași la răspundere.

… Începutul l-a făcut - din atâtea alte exemple - plenul Camerei Deputaților, care, la un moment dat, într-o ședință extraordinară, a votat raportul Comisiei de anchetă în cazul Sterling. Una din concluziile comisiei se referea la faptul că „statul român a fost prejudiciat prin acest contract și că cei responsabili, pe care-i va numi justiția, trebuie să răspundă." Desigur, au fost și alte luări de poziție în Parlament.

Dar cel mai mult și-au făcut simțită prezența în această acțiune de combatere a „hoției"procurorii DNA, ale căror anchete au făcut ca înalți demnitari și milionari să ajungă la arest, după gratii. Ne-am mai referit la Andrei, unicul copil al lui Viorel Hrebenciuc (îl însuși, după gratii). Beizadeaua se distra, până nu demult, în cluburi de fițe, a predat la o catedră universitară, a condus o mașină de 60.000 de euro și… a ajuns în arest pentru spălare de bani. El se află în arest, fiind acuzat de complicitate la șpagă și spălarea banilor. Este vorba de mita de (atenție!) 12.000 de hectare pe care tatăl său urma să o primească pentru rolul în retrocedarea ilegală a 47.000 de hectare de pădure. Profitul familiei: 60 de milioane de euro! El, Andrei Hrebenciuc (30 de ani), este moștenitorul stângaci al combinațiilor tatălui, fiind, conform procurorilor anticorupție, „beneficiarul" intervențiilor penale ale tatălui său. În aceeași cauză a „Retrocedărilor ilegale, tatăl său, Viorel Hrebenciuc, fost timp de 18 ani deputat, a ajuns și el în arest, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și patru infracțiuni de corupție."

Dar, după gratii (în afacerea „Microsoft") au ajuns și alte nume grele, precum Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra Neamț, Dorin Cocoș, om de afaceri, Nicolae Dumitru, pentru infracțiuni de luare de mită în formă continuată, spălare de bani, trafic de influență ș.a.

Cum, însă, de-a lungul timpului, companiile CFR au încheiat contracte dezavantajoase pentru stat, și acestea s-au transformat în dosare penale. Milionarul Călin Mitică, cel care controlează una din cele mai mari companii de transport feroviar, este cercetat de DNA pentru că ar fi dat mită unor directori de la CFR Călători și CFR Marfă. Miza? Favorizarea firmei sale și contracte publice de 220 de milioane de lei. Cât despre Gruia Stoica, ce să mai vorbim? Patronul Grampet - companie feroviară, a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi dat o mită de trei milioane de euro pentru a primi un contract de transport de o sută de milioane de euro de la Complexul Energetic Oltenia, în defavoarea CFR Marfă. Procesul este pe rolul instanțelor. Alexandru Noapteș - alt „mahăr", fost director general al CFR Călători, a fost trimis în judecată, alături de alți subordonați, pentru cumpărarea supraevaluată a unor locomotive, de la firmele Remarul și Activ Invest. Prejudiciul: 700.000 de euro. Ei, vedeți cum se fac banii, încă, în România? Bineînțeles, sunt doar câteva exemple.

…Prin ele, însă, se demonstrează că „penalii", încep - încet, încet - să fie trași la răspundere, să schimbe hotelurile și vilele de lux cu…dosul gratiilor! Ceea ce nu înseamnă că nu mai e mult până departe! De ce? Pentru că, încă, românii sunt batjocoriți de clasa politică. Lupta politică se duce, deocamdată, peste lacrimile șomerilor, ale tinerilor care nu știu ce le rezervă ziua de mâine, ale muncitorilor, ale pensionarilor, ale tuturor celor care au crezut că generațiile de sacrificiu îi vor excede.

Încă - să o spunem deschis - sub aparența legalității, a aflării adevărului și a pedepsirii celor vinovați, Parlamentul continuă să fie un „instrument" pur electoral. Și, ca urmare, să se transforme (este, de fapt!) într-o instituție puternic decredibilizată. Norocul este că justiția a început să-și intre în rol, iar cei care fură din banul public să fie trași la răspundere. Este un subiect asupra căruia, neîndoios, vom reveni! Căci viața ne obligă!

Lasă un comentariu