FARMECUL PRAZNICULUI ÎMPĂRĂTESC AL NAȘTERII MÂNTUITORULUI, UMBRIT DE AFACERI COMERCIALE

Distribuie pe:

Praznicul Împărătesc al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos a devenit după „revoluție" mai mult o afacere comercială, dispărând farmecul Crăciunului de altădată. De colindat se colindă în grupuri mari pe la ușile instituțiilor de stat și private. Rar, foarte rar, mai vin pe la ușile noastre grupuri de doi-trei copii care să ne colinde frumos, cu sufletul. Și cei care se ostenesc sunt copii amărâți, de rromi, din Livezeni sau Valea Rece, aceștia te colindă de două-trei ori dacă găsesc ușa blocului descuiată. Mai demult se acceptau daruri sub formă de fructe, de regulă un măr, un covrig, o prăjitură. Astăzi așteptă să le dai bani, numai bani. Riști să fii înjurat dacă le acorzi un măr. Nici bradul de Crăciun nu mai are farmecul de altădată. În Piețele din Târgu-Mureș, prețul de vânzare în această săptămână pentru un brad este între 40 -150 de lei, iar lumea nu se prea înghesuie să-l cumpere, probabil se așteaptă ajunul Crăciunului când în mod sigur prețurile vor ajunge la 10 lei.

Un studiu realizat de „Mednet Markenting Research Centre" și citat de Agerpres arată că românii din mediul urban alocă un buget de 1.500 de lei pentru petrecerea Crăciunului și Anului Nou. Cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pe alimente și băuturi - circa 600 de lei; pe ornamente, cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte - în jur de 467 de lei. Și în acest an, 90 la sută dintre români vor oferi cadouri celor dragi cu ocazia Crăciunului și Revelionului. În medie, orășenii vor cheltui pentru cadouri 470 de lei. Circa 50 la sută dintre respondenți nu vor cumpăra nici în acest an un brad natural de Crăciun, preferând să folosească unul din material plastic. În ultimii ani au apărut firme cu ofertă de brazi la ghiveci, care pot fi plantați după sărbători. Anul trecut m-am gândit să devin ecologist cu de-adevăratelea și am cumpărat un asemenea brad, în ideea să-l plantez undeva, pe un teren, de la mine din sat. Spre surpriza mea, chiar dacă periodic l-am udat, nu i-a priit căldura din apartament și s-a uscat. Prin urmare, și chestia cu ecologia este o poveste pentru făcut bani. Farmecul Crăciunului dispare dacă nu ai în casă o creangă verde de brad. Chiar și un aranjament floral cu crengi din brad și o lumânare în mijloc poate înlocui foarte bine bradul. Într-o societate tot mai secularizată, cu o lume alienată, poate cel mai intens sentiment de bucurie îl trăim atunci când reușim să mergem lătureni, în vizită la cei dragi și să putem dărui. De Crăciun familia se întoarce la casa părintească, să petreacă împreună. De Crăciun, oamenii merg la Biserică spovediți și împărtășiți cu trupul și sângele lui Hristos, curați la suflet și la trup, îmbrăcați „de duminică", cu haine curate. Apoi, acasă, toată familia participă la un ospăț cu bucate alese, obicei întâlnit la sat, dar și la oraș. Cei cu dare de mână fac milostenie pentru săraci și bolnavi.

În această perioadă trebuie să devenim mai buni, mai toleranți, să ne bucurăm de Nașterea Împăratului lumii. Societatea de consum instaurată și în România nu poate să umbrească în totalitate farmecul Praznicului Împărătesc al Nașterii Mântuitorului Iisus.

 

Lasă un comentariu